Chtěli byste plíce od kuřáka? Tato studie vás zaskočí

Londýn – Studie, která byla provedená v nemocnici v Hillingdonu, přinesla nečekané závěry. Pacienti, kterým jsou transplantovány plíce kuřáků, žijí stejně dlouho jako ti, kteří dostali plíce nekuřáků, uvedl Daily Mail.

Toto zjištění je velmi důležité, protože pacienti čekající na vhodné plíce „logicky" odmítají orgán od kuřáka v domnění, že to pro ně bude riziko. Jenže nekuřáckých plic se nedostává.

Výzkum byl realizován v nemocnici v Hillingdonu (severozápadní Londýn), kde v roce 1983 Sir Magdi Yacoub provedl vůbec první transplantaci srdce a plic zároveň.

Od roku 2007 zde bylo transplatováno 237 plic, v 90% případů se jednalo o oboustrannou transplantaci a 53% pacientů dostalo orgány od nekuřáků. 47% pacientů tedy mělo plíce od kuřáka, přičemž 18% orgánů bylo od silných kuřáků (vykouřili dvacet a více cigaret denně).

Lékařské záznamy dokládají, že míra přežítí byla u obou skupin prakticky stejná. Dokonce se ukázalo, že ti, kteří měli plíce od nekuřáků, zemřeli po transplantaci o něco dříve.

Lékař André Simon k tomu říká: „Doufám, že tyto závěry přesvědčí pacienty, aby neodmítali kuřácké plíce. Pokud čekatel na operaci nechce orgán od kuřáka, snižuje si tím sám šanci na přežití." Dále ubezpečuje, že orgány k transplantaci procházejí důkladnou kontrolou a nemůže se stát, aby pacient dostal selhávající či závažně poškozené plíce."

Historicky první transplantaci plic u člověka provedl v roce 1963 James Hardy v USA. První operace přinášely nejisté výsledky a proto se prováděly ojediněle. Teprve v 80. letech s rozvojem imunosupresivní léčby a zavedením cyklosporinu dochází k dalšímu rozvoji transplantační medicíny. V roce 1981 byla provedena první transplantace bloku srdce-plíce a v roce 1983 první úspěšná jednostranná plicní transplantace.

Od té doby zaznamenala transplantace plic velký rozvoj a stala se běžnou léčebnou metodou konečného stadia plicních onemocnění. Do poloviny roku 2005 bylo na celém světě provedeno 21 265 plicních transplantací. V současnosti se celosvětově každý rok provádí okolo 1700 takových výkonů ve 109 specializovaných centrech. První rok po operaci přežívá více než 75-80% operovaných. 5-leté přežívání je u poloviny nemocných. 25% operovaných přežívá 10 a více let po operaci.

V České republice byl program transplantace plic zahájen v roce 1997, od té doby bylo odoperováno přes 100 nemocných a každým rokem přibývá nových transplantovaných pacientů, uvádí server transplantace.eu.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace kuřáctví zdraví

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 42 minutami

před 59 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy