Ráno bez snídaně? Vědci varují před cukrovkou

Praha - Je snídaně základ dne, nebo ne? A co vám hrozí, pokud ji budete dlouhodobě vynechávat? Podle expertů může těm, kteří si ráno nestihnou ani namazat krajíček chleba, hrozit riziko obezity a diabetu.

Tato otázka je ve světě výživy neustále omílaná: Je snídaně skutečně nejdůležitějším jídlem dne? Odborníci tvrdí, že prý ti, kteří pravidelně snídají, čelí menšímu riziku, že by se během zbytku dne přejídali. V dnešním světě se stává vynechávání jídla během dne jakousi oblíbenou součástí moderního života.

Americká společnost pro srdce (AHS) letos zveřejnila studii, která tvrdí, že ti, jež pravidelně konzumují snídani, se vystavují menšímu riziku, že by onemocněli nějakou srdeční chorobou, trpěli na vysoký tlak nebo cholesterol. To prý ale automaticky neznamená, že ti, kteří nesnídají, by měli s tímto denním chodem začít. Některé výzkumy na druhé straně ukazují, že pokud si výrazně prodloužíme dobu, kdy sníme první jídlo (například až brzká večeře), pomůže nám to shodit pár kil.

Nyní vyšla v časopisem American Journal of Clinical Nutrition nová studie, která popisuje, co se s naším tělem děje, pokud v našem jídelníčku zcela vynecháváme snídani. Z ní vyplývá, že když některý den snídani vynecháme, ten samý den spálíme více kalorií, než když si ji dáme. Pokud si na to ale zvykneme, vzroste u nás riziko zánětů.

Výzkumníci z německé univerzity v Hohenheimu testovali 17 zdravých jedinců po dobu tří dnů. První den jedinci vynechali snídani. Druhý den měli tři hlavní chody, snídani, oběd a večeři. Třetí den vynechali večeři. Počet spálených kalorií byl ve vyšší pouze ve dnech, kdy vynechali buď snídani nebo večeři. Podle expertů sice může vést vynechání snídaně k hubnutí, zároveň ale dochází ke zhoršení tzv. metabolické flexibility, což může vést častěji k mírným zánětům a narušení glukózové homeostázy. Vědci z toho usoudili, že jelikož chronické záněty ovlivňují citlivost na inzulín, trvalé vynechávání snídaně by mohlo paradoxně vést k vyššímu riziku obezity a diabetu 2. typu.

Podle profesorky výživových věd Cournty Petersonové z Univerzity Albama Birmingham je ale třeba provést několik dalších výzkumů, které se významu snídaně věnují. Z výše zmíněného výzkumu navíc neplyne fakt, že pokud nesnídáte, tak se vystavujete riziku obezity a cukrovky. Výzkumníci prý totiž měřili stupeň zánětlivosti pouze po obědě, podle Petersonové je klidně možné, že i když vynechání snídaně zvýší riziko zánětu po obědě, v dalších částech dne ho může třeba naopak snižovat. Problematická je také krátká doba výzkumu, tři dny jsou málo.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Jezte sedmikrásky, jsou výborné," doporučila příznivkyně čínské medicíny

Pořad Máte slovo Michaely Jílkové se opět začíná věnovat i jiným tématům než je koronavirus. Vzhledem k blížícímu se létu se nemalá část lidí snaží shodit to, co nabrala během karantény. Jak toho ale docílit, aniž bychom si poškodili zdraví, případně se vyhnuli jojo efektu, kdy po dietě nabereme ještě více kil než před ní?

Více souvisejících

stravování Časopis Time potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 37 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy