Zásadní volby pro Česko! Zahraniční média napjatě sledují, jaké bude směřování ČR

Praha - Tuzemské druhé kolo prezidentských voleb nenechává chladnými ani zahraniční média. Prakticky všechna sledují podstatnou věc: jestli si Češi zvolí proevropského Jiřího Drahoše, nebo proruského Miloše Zemana.

Prestižní americký žurnál Politico dokonce přirovnává boj Jiřího Drahoše s Milošem Zemanem k boji o prezidentské křeslo ve Francii, kde proti sobě stanuli Emmanuel Macron a Marine Le Penová, a také ve Spojených státech amerických, kde Donald Trump porazil Hillary Clintonovou. Volby jsou podle žurnálu referendem o Miloši Zemanovi, který usiluje o znovuzvolení do funkce prezidenta České republiky.

Politico, The Washington Post nebo The Guardian se shodují na tom, že je současná hlava státu naší země proruská a podporující ruského prezidenta Vladimira Putina. Jiřího Drahoše, bývalého předsedu Akademie věd ČR, vidí jako proevropského. Kampaně obou kandidátů jsou rovněž sledovány v zahraničí. Například britský The Guardian zmiňuje agresivní a dehonestující kampaň proti Drahošovi. 

//

Hlavním tématem zmíněných médií je však postoj obou prezidentských kandidátů k migraci a ke jmenování vlády Andreje Babiše. "Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše". I těchto billboardů a inzerátů mířené proti Drahošovi jsou zmíněny ve článcích. Jenom to však dokazuje, že Zeman silně vystupuje proti imigrantům a muslimům obzvlášť. The Guardian k tomu například poznamenal, že chování Miloše Zemana je zvláštní. Drahoš totiž několikrát jasně podotkl, že je proti evropským kvótám, což se shoduje i s názorem české vlády.

The Washington Post zase připomněl Zemanova slova, že islám je "náboženství nenávisti" a že není možné, aby se muslimové v Evropě adaptovali na místní tradice a kulturu. Deník rovněž podotýká, že Drahoš odmítá již zmíněné kvóty.

K otázce jmenování Andreje Babiše předsedou vlády se staví Jiří Drahoš odmítavě. Politico si všímá, že prezidentské volby budou mít zásadní dopad na domácí politickou scénu. Babiš je totiž Zemanův spojenec a očekává prezidentovo znovuzvolení kvůli tomu, aby mohl znovu požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. "Dříve nebo později bude Andrej Babiš premiérem," všiml si žurnál Zemanova prohlášení v České televizi, které doplnil tím, že pokud zvítězí Jiří Drahoš, tak nebude Zeman po Andreji Babišovi požadovat dříve zmíněných 101 zaručených hlasů k sestavení vlády, aby to stihl do 8. března, kdy Zemanovi končí mandát.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Drahoš The Guardian Politico The Washington Post

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy