Horší než nejstrašnější noční můra. Lékař vzpomíná na útok sarinem

NÁZOR - Před pěti lety, 21. srpna 2013 v ranních hodinách, byly na předměstí Damašku Ghútu svrženy chemické zbraně, připomíná v komentáři pro server The Independent syrský lékař Mohamad Katoub. Aktivista, který působí v Syrsko-americké zdravotnické společnosti dodává, že rakety obsahovaly plyn sarin, který zasáhl více než 7 tisíc lidí a na 13 stovek z nich zabil, což z události činí dosud nejhorší chemický úder v syrské válce.

Chaos, bezejmenné mrtvé děti

"V ten strašný den se z nás všech stali zdravotníci," vzpomíná Syřan. Doplňuje, že sám je povoláním dentista, ale po útoku spěchal pomoci do místní nemocnice, kde uviděl scénu, která předčila nejhorší noční můry.

Do nemocnice přispěchali i odvážní civilisté a pomáhali jako dobrovolníci - s obsluhou vodních pump, kterými se omýval plyn z těl obětí, případně s dodávkami paliva a odvozem mrtvých, konstatuje Katoub. Deklaruje, že útok byl tak rozsáhlý, že ani značný počet dobrovolníků nestačil k zajištění péče každému zasaženému.      

Záchranné týmy, které prohledávaly zasažené domy, se snažily dostat ven každého, jelikož nebyl čas na individuální prohlídky, poukazuje lékař. Zdůrazňuje, že nikdo nenosil ochranné pomůcky, protože ty nebyly k dostání.

Sanitky přijížděly do nemocnic, které byly plné, a tak řidiči vždy vysadili část zasažených a zbytek vezli dál, hledající jiná volná zařízení, uvádí Katoub. Vysvětluje, že při chemickém útoku potřebuje zpravidla třetina zasažených intenzivní péči, ale v celé Ghútě se nacházelo jen 18 plicních ventilátorů, všude vládl chaos a rodiny pobíhaly mezi nemocnicemi a pohřebními centry, všichni se vzájemně hledali.

"Tři dny po útoku, když lidé ztratili naději v nalezení dalších přeživších, se začali ptát na mrtvé. Někteří z nich - včetně dětí - byli pohřbeni bez identifikace," pokračuje aktivista. Dodává, že syrské i zahraniční mediální agentury byly plné zpráv o chemickém útoku, vyšetřovatelé OSN se nacházeli v jen pár kilometrů vzdáleném Damašku, kde prověřovali předchozí chemický útok a i když nakonec nalezli důkaz, že v Ghútě by nasazen sarin, mezinárodně zakázaná zbraň, nikoho neobvinili.

Slova nestačí, je třeba jednat

Od roku 2013 až do současnosti jsou proti Syřanům nasazovány chemické zbraně, ať již Asadovým režimem či Islámským státem, konstatuje lékař. Připomíná, že po mimořádně děsivém útoku v Dúmě ze 7. dubna letošního roku, který si vyžádal přes 40 mrtvých, Rada bezpečnosti OSN hlasovala o třech rezolucích týkajících se nasazení chemických zbraní v Sýrii, avšak pokaždé neúspěšně kvůli rozporům mezi Ruskem a západními členy orgánu.

S ohledem na selhání Rady bezpečnosti se ve Francii sešli zástupci 28 zemí, aby debatovali o chemických zbraních, podotýká Katoub. Uvádí, že do této schůzky proběhlo v Sýrii nejméně 190 chemických útoků, avšak číslo mezitím vystoupalo na 200.

"Je toto Sýrie, kterou chce mezinárodní společenství?" klade otázku aktivista. Odkazuje na Organizaci pro zákaz chemických zbraní, která od roku 2013 shromažďuje fakta, vydala 68 dokumentů a 7 rezolucí, přijala 29 prohlášení od svých členských zemí ohledně útoků v Sýrii, vyslechla stovky svědků, shromáždila tisíce důkazů a analyzovala stovky tisíc informací, přičemž Rada OSN pro lidská práva přisoudila v pětadvaceti případech vinu za nasazeních chemických zbraní Asadovi.

Nic z toho však nedokáže zabránit opakovanému užití těchto zbraní proti syrským civilistům, jelikož odsouzení a kritická slova se pouze neustále opakují, a proto je nyní potřeba hnát před spravedlnost ty, kteří chemické zbraně použili, apeluje Syřan. Dodává, že soud sice nevrátí pohřbené děti truchlícím matkám v Ghútě, ale za mřížemi sedící pachatelé válečných zločinů je mohou alespoň přesvědčit, že takové masakry se již nebudou opakovat.

Mezinárodní, nestranný a nezávislý mechanismus OSN, který byl zřízen, aby vyšetřoval a obžaloval osoby odpovědné za nejzávažnější zločiny syrské války, musí shromáždit všechny zprávy a informace o nasazení chemických zbraní v Sýrii a předat je jakékoliv instanci, která povede Asadův režim před spravedlnost, nabádá Katoub. Jen to podle něj přiměje syrské představitele dvakrát si rozmyslet další použití zakázaných prostředků.

"Existuje však pro to mezinárodní vůle? Nebo budeme svědky další a dalších a dalších chemických útoků proti nevinným civilistům?" ptá se aktivista.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Chemické zbraně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafahu

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafáhu na jihu Pásma Gazy a také z oblastí na severu tohoto palestinského území, kde od října probíhají boje s radikálně islamistickým hnutím Hamás. Informoval o tom deník Haarec.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy