Svoboda tisku ohrožena? Statistiky ukázaly znepokojivá fakta

Svoboda tisku je ohrožena. Silní mocnáři jako Vladimír Putin, Viktor Orbán a další záměrně cenzurují média ve svých zemích. Přitom svoboda tisku by rozhodně měla být chráněna.

Svobodný tisk je pod útokem autokratů po celém světě. Počet novinářů, kteří byli zatčeni za svou práci je od 90. let na své nejvyšší úrovni, píše The Economist.

Podle deníku se jen o 61 zemích na světě v roce 2017 dalo říci, že mají svobodný tisk. Nejvyšší úroveň svobody tisku mají severské země.

Celých 66 zemí na světě v roce 2017 nevykazovalo známky svobody tisku. V Asii byly pouze dvě země, u kterých bylo shledáno, že jejich tisk nepodléhá cenzuře. Jednalo se o Taiwan a Japonsko.

Zato země středního východu jsou pro novináře pravděpodobně nejnebezpečnější místa na světě. Z těchto zemí jen Izrael je o něco blíže svobodě tisku.

V zemích ležících na Arabském poloostrově, jako je Saudská Arábie, jsou novináři kritizující vládu pravidelně vězněni.

Proč je svoboda tisku tak důležitá? Především protože svobodný tisk dává možnost vyjádřit rozdílný názor a slouží jako nástroj ke kontrole a vyvažování vládnoucí skupiny.

Studie a statistiky ukazují závislost mezi svobodou tisku a fungující demokracií, ve smyslu nízké nebo žádné míry korupce.

Útoky na svobodu médií se v současnosti stávají nebezpečným trendem a bohužel se zdá, že se situace zhoršuje.    

Související

Více souvisejících

Media svoboda cenzura

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy