Ženy tvoří více jak 70 % obětí obchodu s bílým masem, varuje OSN

Podle zprávy OSN jsou obětmi celosvětového obchodu s lidmi ve většině případů ženy a dívky. Z dat získaných v posledních 15 letech vychází, že tvoří více jak 70 % poškozených. Zločinci často využívají neutěšené situace v konfliktních zónách a cílí na lidi, kteří byli násilím vyhnáni ze svých domovů.

Nová studie Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) s názvem „Celosvětová zpráva o obchodu s lidmi“ za rok 2018 ukázala, že více jak 70 % obětí této kriminální činnosti tvoří ženy a dívky. Informuje o tom německá stanice Deutsche Welle. „Většina obětí (obchodu s lidmi) zachycených ve světě jsou ženy: převážně dospělé, ale stále častěji i dívky,“ stojí ve zprávě.

„Obchodníci na celém světě nadále cílí na ženy a dívky. Téměř tři čtvrtiny zaznamenaných obětí obchodu s lidmi za účelem sexuálního vykořisťování a 35 % obětí nucené práce jsou ženy,“ napsal vedoucí UNODC Jurij Fedotov.

Kriminálníkům, kteří obchodují s „bílým masem“ se nejvíce daří v oblastech zasažených konflikty, chudobou a nízkou úrovní právního systému. Podle stanice Deutsche Welle se to týká především zemí Blízkého východu, Afriky a Asie.

Násilím vyháněné populace ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu nebo Barmy se často stávaly terčem organizovaného zločinu. Další jmenovanou skupinou byli uprchlíci a migranti v zemích subsaharské Afriky a v Libyi.

Bohaté země v Evropě a Severní Americe nadále zůstávaly „cílovou destinací“ části obětí, podle OSN se však většina aktivit spojených s obchodem s lidmi odehrávala v zemích a širších regionech původu obětí.

Zdá se také, že počty lidí zasažených touto kriminální činností stoupají. Oproti roku 2011 zaznamenala OSN v roce 2016 čtyřicetiprocentní nárůst. Zpráva také upozorňuje, že data mohou být ovlivněna větším počtem zjištěných případů. „Zvýšené počty zachycených obětí mohou naznačovat buď větší rozsah obchodu s lidmi, nebo, že země efektivněji využívají nástroje a postupy k identifikaci těchto obětí,“ stojí ve zprávě.

Přestože také častěji dochází k zadržení a potrestání viníků, situace zůstává podle OSN neuspokojivá. „I přes pokrok ve většině světa nadále převládá (v souvislosti s těmito zločiny) beztrestnost,“ uvádějí autoři studie.

Související

Ilustrační foto

Policie zasahovala ve firmě, která točila filmy pro dospělé. Obviněno devět lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili devět lidí z obchodování s lidmi, sexuálního nátlaku a znásilnění v souvislosti s natáčením pornografických videí, která byla na internetu prezentována pod názvem Czech casting. Podle vyšetřovatelů obvinění dívky k natáčení nutili, "projektu" se zúčastnilo několik stovek žen.
Opatření obchodních domů proti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Svaz: Zavřít obchody v neděli? O práci by přišlo 17.000 lidí

Nucené zavření obchodů v neděli by připravilo o práci minimálně 17.000 lidí. Navíc by zvýšilo koncentraci zákazníků v prodejnách v sobotu a pondělí. Návrh je v rozporu se všemi epidemiologickými daty o šíření nákazy koronaviru a staví se proti zájmům každého, kdo se chce o sebe postarat sám a nespoléhat na stát, uvedl dnes na dotaz ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Více souvisejících

Obchod s lidmi ženy OSN uprchlíci sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy