V podzemí "tiká časovaná bomba", varují vědci

Vědci varují před na první pohled neviditelným důsledkem globálního oteplování. Touto „časovanou bombu“ je hladina podzemních vod, která reaguje na výkyvy klimatu ve výrazně delších časových horizontech, než jsme zvyklí.

Podzemní voda je vlastně veškerá voda, která se nachází pod zemským povrchem. Nejčastěji se drží v pórech mezi částicemi půdy a hornin. Celkově tvoří asi 20 % veškerých sladkovodních zásob na naší planetě.

Zásoby podzemní vody se jen velice pozvolna doplňují deštěm a mnohem pomaleji, než povrchové vody, také reaguje na změny teploty. Právě to děsí vědce, kteří nyní varují před „časovanou bombou“. Výsledky studie byly představeny v odborném časopise Nature Climate Change.

„Náš výzkum ukazuje, že podzemním vodním systémům trvá mnohem déle reagovat na klimatickou změnu. Jen polovina celosvětových zásob plně reaguje v lidském časovém rámci 100 let,“ cituje server Science Alert jednoho z autorů studie, Marka Cuthberta z Cardiffské univerzity.

„To znamená, že v mnoha částech světa mohou mít změny v podzemních vodách, způsobené změnou klimatu, vážné a dlouhodobé důsledky. Můžeme to popsat jako environmentální časovanou bombu,“ dodává. To, jak dnes klimatická změna ovlivní schopnost doplňování hladiny podzemních vod, se v přírodě projeví až za dlouho.

V Oblastech, které jsou citlivější, jako je Amazonie nebo střední Afrika, to může trvat „pouze“ 10 let, ale v sušších regionech to může být mnohem déle. Výzkumníci ke své studii využili počítačové modelování a dosud nasbíraná data.

V současnosti jsou na podzemní vodě závislé více jak dvě miliardy lidí. Když jsou její zásoby dostatečně vysoké, tak napájí jezera a řeky. Když poklesnou, vyschnou také povrchové zásoby. Již dnes jsou přitom pod tlakem, protože se neustále zvyšují nároky lidstva.

„Podzemní voda není vidět, proto se o těchto ohromných zásobách moc nepřemýšlí. Přitom je základem světové produkce potravin,“ řekl Cuthbert pro AFP. Společně se svým týmem nyní apelují na to, abychom vodou méně plýtvali. „Je důležité, aby byl negativní potenciál těchto dosud skrytých rizik zohledněn při budoucím plánování ,“ říká spoluautor studie.

Související

Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

Voda ochrana životního prostředí Jezera životní prostředí řeky Klimatické změny globální oteplování věda

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy