Odtrhne se Skotsko? Jeho premiérka předložila parlamentu nový zákon o referendu

Skotská vláda dnes předložila místnímu parlamentu návrh zákona, který stanoví nová pravidla pro konání referend. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová doufá, že by se na jeho základě mohlo konat už v druhé polovině příštího roku nové lidové hlasování o odtržení Skotska od Spojeného království, informovala agentura Reuters. Britská vláda zatím nové referendum o nezávislosti Skotska vehementně odmítá.

Skotští voliči o osamostatnění hlasovali v září 2014 a při bezmála 85procentní účasti takový krok odmítli většinou 55,3 procenta hlasů.

Skotská premiérka Sturgeonová, která je zároveň předsedkyní separatistické Skotské národní strany (SNP), ale dlouhodobě tvrdí, že kvůli plánovanému odchodu Británie z Evropské unie se okolnosti změnily a Skotové, kteří v brexitovém referendu v roce 2016 podpořili setrvání země v EU, by měli mít možnost vyjádřit se k otázce nezávislosti znovu.

Průzkumy naznačují, že podpora myšlence odtržení Skotska od zbytku Spojeného království v poslední době roste, v lidovém hlasování by podle nich ale stále zvítězili zastánci setrvání v unii s Anglií, Walesem a Severním Irskem. 

"Právě jsme zveřejnili návrh zákona, který stanoví pravidla pro referendum o nezávislosti, které umožní skotskému lidu, aby si vybral vlastní budoucnost, místo aby si nechal vnutit budoucnost brexitovou," napsala dnes na twitteru skotská první ministryně Sturgeonová.

Současná britská vláda další referendum o nezávislosti odmítá. Ministr vnitra a uchazeč o premiérské křeslo po Therese Mayové Sajid Javid dnes například uvedl, že v případě, že se stane předsedou vlády, konání skotského referenda neumožní. Sturgeonová v reakci na jeho výrok na twitteru napsala, že Skotové rozhodně nebudou akceptovat, aby jim někdo mluvil do rozhodování o vlastní budoucnosti.

V zákonu, který skotská vláda dnes do parlamentu předložila, není datum nového referenda o nezávislosti stanoven. Sturgeonová ale dnes BBC řekla, že "pravý čas" na lidové hlasování o nezávislosti podle ní nastane v druhé polovině příštího roku.

Podle politických analytiků, které dnes oslovila agentura Reuters, bude nyní záležet na tom, o jaký brexit bude nástupce britské premiérky Mayové usilovat. Čím tvrdší odchod Británie z EU bude, tím více podporovatelů bude mít myšlenka nezávislosti Skotska.

Související

Více souvisejících

Skotsko Skotské referendum Velká Británie Nicola Sturgeonová (šéfka skotské SNP)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy