Zemětřesení zničí Istanbul? Vědci pronesli temné varování

Istanbul může v budoucnosti poškodit silné zemětřesení s následky podobnými otřesům v Izmitu, kde před 20 lety zahynulo přes 17.000 lidí. S tímto varováním přišli němečtí vědci, kteří pomocí podmořských přístrojů dva a půl roku měřili napětí na zlomu mezi dvěma tektonickými deskami na dně Marmarského moře. Ve svém článku, který otiskl vědecký časopis Nature Communications, uvádějí, že současné pnutí může způsobit otřesy o síle 7,1 až 7,4 stupně.

Vědecký tým pod vedením geofyzika Dietricha Langeho z Centra pro výzkum oceánu Geomar Helmholtz v Kielu instaloval v hloubce 800 metrů pod hladinou moře přístroje, které pomocí akustického měření zaznamenávají změny v napětí tektonických desek. Odborníci se zaměřili na exponovaný úsek takzvaného Severoanatolského zlomu poblíž Istanbulu, který odděluje Eurasijskou a Anatolskou litosférickou desku. Právě při pohybech zemských desek vzniká napětí, které se pak uvolňuje prostřednictvím zemětřesení.

Tektonická zemětřesení považují seizmologové za nejzhoubnější a potenciálně nejničivější. Kdy ale může takové zemětřesení Istanbul postihnout, nedokážou přesněji odhadnout. "Nejsme schopní předpovědět, kdy se to může stát," řekla agentuře DPA členka vědeckého týmu Heidrun Koppová. Podle ní vědci nemají v úmyslu "šířit paniku", předpokládané otřesy ale prý mohou způsobit značné materiální škody.

Obavy ze zemětřesení jsou v 16milionovém Istanbulu všudypřítomné, připomněla agentura DPA. Na otřesy se snaží být připravené vedení města, firmy i jednotliví lidé. Všechny veřejné budovy i provozy mají nouzové plány, obyvatelé mají připravená evakuační zavazadla a jak se chovat při zemětřesení se učí děti už ve škole. Přesto se často ukazuje, že připravenost na možnou katastrofu má velké mezery. Ve městě se stále staví stavby, které nesplňují bezpečnostní standardy, což se ukazuje při menších otřesech, kdy k zemi padají budovy, jež by jinak měly slabší zemětřesení bez problémů přestát. Známá architektka Mücella Yapiciová také nedávno varovala, že město zastavuje v centru města volné plochy, které jsou určené právě pro případ zemětřesení jako bezpečná shromaždiště.

Související

Více souvisejících

Zemětřesení Istanbul Turecko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy