Nigerijská armáda ztratila stíhačku nad územím islamistů

Abuja - Nigerijská armáda ztratila jednu ze svých stíhaček. Zmizela během mise nad severozápadní částí země, kde probíhají boje proti ozbrojencům z radikální islámské skupiny Boko Haram.

Agentura Reuters informovala, že letadlo zmizelo během pátečního letu nad státem Adamawa. Kontakt s letounem se nepodařilo navázat a žádné podrobnosti o něm nejsou k dispozici. Stroj s dvoučlennou posádkou se mohl zřítit nebo být sestřelen.

Nigerijská armáda podporovaná letectvem bojuje proti povstalcům z Boko Haram, kteří v poslední době zabrali další území na severu státu Adamawa a postupují k městu Maiduguri, metropoli sousedního státu Borno.

Sekta Boko Haram – "Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati Wal-Jihad" („Lidé oddaní šíření učení proroka a džihádu"), vznikla v roce 2002 v hlavním městě severovýchodního státu Borno, v Maiduguri. Za jejího zakladatele se považuje Mohammed Yusuf, vůdce skupiny radikální islamistické mládeže v devadesátých letech. Cílem této sekty je ustanovení ryze muslimského státu v Nigérii, státu, který by byl založený na striktním výkladu práva šária, které bylo od roku 1999 zavedeno ve třetině spolkových zemí Nigérie.

Boko Haram od roku 2009 převážně na severovýchodě země napadá s narůstající pravidelností nigerijskou policii, armádu, školy, církevní instituce a jiné civilní cíle. Za poslední desetiletí tak má na svědomí několik desítek tisíc obětí. Sekta čím dál tím více získává převahu nad ozbrojenými silami Nigérie a hrozí expanze do dalších oblasti. Aktivity Boko Haram v posledních letech způsobily úprk kolem 250 tisíc obyvatel ze svých domovů, což se v historii nigerijského státu nikdy předtím nestalo. Více jak 3 milióny lidí ve třech státech Nigérie – Borno, Yobe a Adamawa, pak prožívají humanitární krizi, informuje cbap.cz.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie Boko Haram MiG-21

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy