Ebola je vynálezem bílých k zabíjení černochů, vzbouřil se dav v Guineji

Freetown - Epidemie eboly vyvolává mezi obyvateli Guineje nejen strach, ale i zlobu. Nepokoje, které propukly v obci nedaleko druhého největšího guinejského města Nzérékoré, si vyžádaly 21 zraněných. Ebola už zabila nejméně 2400 lidí, hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji, kde si od začátku roku vyžádala nejméně 550 mrtvých. Virus se rozšířil i do Nigérie a Senegalu.

Nzérékoré se nachází v oblasti, která je epidemií smrtícího viru v Guinei zasažena nejvíc. Vláda do míst vyslala delegaci v čele s ministrem zdravotnictví, aby tam obnovili klid. Podle místního strážníka ale vesničané vyzbrojení kameny a holemi na delegaci zaútočili.

Demonstranti prý měli za to, že členové delegace je přišli zabít, protože ebola je podle jejich názoru "vynálezem bílých k zabíjení černochů".

Z Libérie by dnes měla být evakuována francouzská dobrovolnice z organizace Lékaři bez hranic (MSF), která se v zemi nakazila ebolou. Na specializovanou kliniku ve Francii by ji mělo přepravit speciálně upravené letadlo. Žena je v karanténě od úterý, kdy se u ní objevily první příznaky nemoci.

Zdroj: YouTube

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola Guinea (Guinejská republika)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy