Zfanatizovaný dav zaživa upálil sedm lidí za čarodějnictví

Dáresalám - K hroznému vraždění došlo v jedné vesnici na západě Tanzánie. Dav tam obvinil sedm starších lidí z čarodějnictví a následně upálil. Už bylo zatčeno 23 lidí, mezi nimi i kouzelník-léčitel.

Vedení policie oblasti Kigoma upřesnilo, že mezi zatčenými jsou kmenoví vůdci a jeden kouzelník-léčitel. "Půjdou před soud pro obvinění z vražd," řekl policejní šéf oblasti u hranic s Burundi.

K lynči došlo v pondělí večer v odlehlé vesnici Murufiti asi 1200 kilometrů západně od ekonomické metropole Dáresalám. Pěti z obětí, které nařknul z čarodějnictví nový léčitel vesnice, bylo více než 60 let, ostatním kolem 50.

Někteří lidé před fanatickým davem utekli. "Když jsem se druhý den ráno vrátil, našel jsem asi deset metrů od domu matčino spálené tělo. To otcovo bylo také spáleno, ale uvnitř domu," řekl podle agentury AFP syn těchto dvou obětí Josephat John.

Podobné násilí není v zemi ničím výjimečným. "V Tanzánii je pro obvinění z čarodějnictví každý rok zabito v průměru 500 starších lidí, především starých žen se začervenalýma očima," tvrdí místní nevládní organizace pro lidská práva LHRC.

V oblastech podél hranice Tanzanie a Burundi přetrvávají mnohé pověry. Začervenalé oči se pokládají za důkaz čarodějnictví, přičemž tento jev je především důsledkem dráždění očí, které u žen způsobuje kouř z kravského trusu používaného k topení v kuchyni, vysvětluje organizace.

Termín čarodějnictví měl v historii různý význam

Zpravidla se tím rozumělo škodlivé používání kouzel. Čarodějem byla zlá bytost, spřízněná se satanem, s démonickými schopnostmi, která škodila lidem buď tělesně nebo poškozovala jejich majetek, bytost která byla příčnou požárů, neúrody, živelních pohrom, která přivolávala choroby na lidí i dobytek. Proto už v antice byli čarodějové pronásledováni.

Koncem středověku, od 15. až do 18. století, byla víra v čarodějnice nejsilnější a ostře proti nim vystoupila katolická církev. Osoby, zpravidla ženy, které byly označeny za čarodějky, byly pronásledovány inkvizicí, vyšetřovány podle přesného návodu (bula papeže Innocenta VII. z r.1484 a kniha Malleus maleficiarum J. Sprengera a H. Kramera), mučeny a upalovány. Udává se, že takto byly umučeny tisíce obětí.

Konec pronásledování přineslo teprve osvícenství, a dnes jsou čaroději většinou jen pohádkové bytosti, staré ženy v černém hábitu poletující na koštěti za úplňku nebo dobří staříci bavící děti. Přesto se ojediněle dosud původní víra ve zlé čaroděje objevuje i v evropských zemích. Podle recentních anket v existenci čarodějnic věří 10-15% Němců. Někdy to jsou psychicky nemocní, kdo jsou označeni za „posedlé" ďáblem. Proto v katolické církvi dodnes existují vymítači ďábla (viz Exorcismus). Na jiných kontinentech, především ve střední Africe (Nigerie, Kongo, Ghana, Malawi, Tanzania, Keňa aj.), je víra v čarodějnictví široce rozšířena jako tradiční součást náboženských představ.

Někteří čarodějové-medicínmani dosud provádějí rituální obřady a vyžadují lidské oběti, především dětí. Jiným čarodějům jsou přisuzována všechna neštěstí, a jsou pronásledováni. Někdy se za čaroděje označí i malé děti. Nedávno byly popsány případy jejich kamenování a vyhánění z domovů, uvedl sysifos.cz.

Kuriózní je, že se i v Evropě od konce 20. století znovu zvyšuje zájem o čarodějnictví, a to v esoterických a New Age kruzích v souvislosti se vzestupem zájmu o magii a mystiku. Vznikají „čarodějnické" skupiny i celé sekty, které mají blízko ke kouzelnictví, magii, jindy se hlásí k satanismu, druidismu, novopohanství. Jsou spíše levicové, feministické a protikřesťanské. Krásné čarodějky s paranormálními schopnosti se objevují i na filmových plátnech, zřizují se prodejny s čarodějnickými a věšteckými pomůckami (i v centru Prahy).

Související

Více souvisejících

Čarodějnictví Tanzánie

Aktuálně se děje

před 4 minutami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

Tuleja nebude ministrem a možná už ani prorektorem. Univerzita řeší jeho budoucnost

Pavlu Tulejovi přitížila anabáze kolem nominace do Fialovy vlády i v akademické sféře. Tuleja podle čtvrtečního prohlášení Slezské univerzity v Opavě nabídl rezignaci na pozici prorektora pro strategii a komunikaci, kterou momentálně zastává. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy