Soud století skončil: Egyptský exprezident Mubarak zproštěn viny

Káhira - Soud v Káhiře dnes zprostil egyptského exprezidenta Husního Mubaraka (86) viny v procesu, v němž byl obžalován ze spoluviny na smrti stovek lidí při politických demonstracích v roce 2011. Kauza se vlekla tři roky a v Egyptě se hovořilo o "soudu století". Osvobozující rozsudek může mít pro Egypt nepříjemné následky. "Nic špatného jsem neudělal," řekl Mubarak krátce po vynesení rozsudku v telefonátu odvysílaném státní televizí.

Dnešní verdikt podle agentury AP znamená další velkou ránu pro mladé aktivisty, kteří před bezmála čtyřmi lety stáli v čele revolty proti Mubarakově vládě - mnozí z nich jsou nyní ve vězení, nebo se z politiky stáhli. Rozsudek pravděpodobně také posílí dojem, že Mubarakův autokratický stát přetrvává, byť funguje nový prezident, bývalý armádní šéf Abdal Fattáh Sísí.

Žalobce žádal pro Mubaraka trest smrti. Soudce Mahmúd Kamal ale podle agentury AFP prohlásil exprezidenta Mubaraka, jeho někdejšího ministra vnitra Habíba Adlího a šest dalších někdejších členů bezpečnostních složek za "nevinné".

„Před policejní akademií na okraji Káhiry, kde se soud konal, vypukly u obou táborů emoce. Několik desítek Mubárakových stoupenců začalo jásat, mnozí z příbuzných obětí z řad demonstrantů z roku 2011 naopak pláčou," popisuje dění v Káhiře zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Soudce Kamal řekl, že Mubarak, stejně jako kterýkoli jiný člověk, se občas mýlil a že by měl být vzhledem ke svému vysokému věku ušetřen trestního stíhání. Poukázal také na Mubarakovu dlouholetou službu veřejnosti jako hrdina, který řídil úspěšnou ofenzívu leteckých sil ve válce s Izraelem v roce 1973, i ve funkci viceprezidenta a poté hlavy státu.

"Poté, co (Mubarak) zestárl, by měl být soud nad ním přenechán historii a Nejvyššímu soudci (Bohu), který se ho bude ptát na jeho vládu," prohlásil.

Proti všem vyneseným rozsudkům je možné odvolání, uvedly agentury. Poznamenávají zároveň, že není momentálně jasné, zda dnešní verdikt přináší Mubarakovi okamžitou svobodu. Exprezident si totiž odpykává tříletý trest za zpronevěru více než 13 milionů eur z rozpočtu prezidentských paláců.

Mubaraka, který trpí vážnými zdravotními problémy, přepravil do soudní síně na policejní akademii vrtulník z vojenské nemocnice. Poté byl stejně dopraven zpátky a objevil se na balkóně svého pokoje. Usazený v kolečkovém křesle a se slunečními brýlemi na očích pozdravil své příznivce, kteří mu přišli vyjádřit podporu.

Dlouholetý vládce Egypta čelil obžalobě ze spoluúčasti na násilném potlačení protirežimních demonstrací počátkem roku 2011, které ho po třiceti letech vlády odstavily od moci. Během lidového povstání proti Mubarakovi v rámci takzvaného arabského jara zahynulo více než 800 lidí. Mubarak jakoukoli vinu na smrti demonstrantů odmítal.

"Spravedlnost pro chudé neexistuje," řekl agentuře AP Ramadán Ahmad, jehož syn Muhammad byl zastřelen při potlačování demonstrací v Alexandrii. "Krev mého syna byla prolita nadarmo."

VIDEO: Aplaus v soudní síni, Mubarak očištěn

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Egypt Husní Mubarak

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 49 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy