Ebola na ústupu, Libérie otevírá hranice. Vypuklo nákupní šílenství

Monrovia - Situace v západní Africe se zlepšuje. Libérie otevřela hraniční přechody do Sierry Leone a Guineje, které byly uzavřené od července 2014 kvůli epidemii eboly. Virus zabil přes 9300 lidí, 3900 z nich připadají na Libérii.

Prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová také zrušila zákaz nočního vycházení, který platil od srpna. Po pětiměsíčním přerušení se znovu začalo učit ve školách. Prezidentka ale navzdory příznivému vývoji varovala před samolibostí a pověřila ministerstvo zdravotnictví, aby dále uplatňovalo opatření, která mají zabránit šíření nemoci ze sousedních zemí.Světová zdravotnická organizace oznámila, že v předminulém týdnu v Libérii zaznamenala jen dva nové případy onemocnění, zatímco v Guineji jich bylo 52 a v Sieře Leone 74.Uzavření hraničních přechodů podle agentury AFP těžce poznamenalo liberijskou ekonomiku. Mnoho obchodníků se okamžitě po zrušení zákazu vydalo do sousedních zemí nakoupit chybějící zboží.

Prezidentka se tento týden vydává do USA a v pátek ji má přijmout v Bílém domě prezident Barack Obama. USA Libérii poskytly na pomoc v boji proti ebole 3000 vojáků, většina z nich už z Libérie odjela.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola libérie

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy