Puč v Burundi? V zemi se šíří strach a chaos, prezident na útěku

Bujumbura - V hlavním městě Burundi se dnes opět střetli pučisté s vojáky loajálními prezidentovi. Násilí v zemi trvá od doby, co Pierre Nkurunziza oznámil, že se bude v červnu o post hlavy státu ucházet potřetí. Konflikt už ze země vyhnal tisíce lidí.

Mluvčí rebelů tvrdí, že jeho muži "kontrolují prakticky celé město", zatímco podle náčelníka generálního štábu Primea Niyongaba se puč nezdařil a metropoli ovládají síly věrné prezidentovi. Poslední zprávy hovoří o tom, že povstalci zahájili dnes odpoledne další ofenzivu u sídla státního rozhlasu a televize v Bujumbuře a je prý slyšet střelba z těžkých zbraní.

Sám Nkurunziza, jehož rozhodnutí ucházet se v červnových volbách o třetí mandát v řadě vyvolalo v zemi vlnu nepokojů, se v zemi nenachází a podle agentury Reuters není stále potvrzeno, kde je. Ve středu se nicméně zúčastnil setkání afrických vůdců v Tanzanii a podle zdroje z okolí tanzanského prezidenta je stále v Dáresalámu.

Nkurunziza dnes pouze přes svůj účet na Twitteru a na svém webu vyzval obyvatele Burundi ke klidu. Následně v prohlášení pro rozhlas převrat v zemi odsoudil. Dodal ale, že je připraven odpustit všem vojákům, kteří se vzdají. Následně rozhlasová stanice přestala vysílat a vysílání bylo obnoveno až po několika hodinách. Prezidentův poradce pak uvedl, že nyní budovu kontrolují lidé věrní Nkurunzizovi. Ti mají pod kontrolou údajně i místní letiště.

Zdroj: YouTube

Sesazení prezidenta, jehož třetí kandidatura je podle pučistů neústavní, oznámil generálmajor Godefroid Niyombare ve středu. Obklopovalo ho při tom několik dalších vysoce postavených vojáků a policistů, včetně někdejšího ministra obrany.

Jeden z obyvatel burundské metropole se televizní stanici BBC svěřil, že jeho dům se kvůli bojům neustále otřásá. Přestřelky prý v Bujumbuře opět vypukly kolem poledne. "Schovávám se v domě, je to opravdu děsivé. Je těžké říct, co se děje. Objevuje se množství spekulací," popsal. "Včera lidé oslavovali, objímali se a pochodovali ulicemi, dnes je tu ale úplně mrtvo. Nikdo nechce jít ven, všude se střílí," dodal.

Do Rwandy a Konga už z obav před vypuknutím násilí uteklo v posledních týdnech více než 50.000 lidí. Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky Organizace spojených národů (UNHCR) by se kvůli současné situaci v zemi brzy mohlo mimo domov ocitnout až 300.000 obyvatel Burundi.

České ministerstvo zahraničí dnes kvůli nepřehledné situaci v Burundi uvedlo, že cesty do této africké země nedoporučuje. Čechům, kteří už v Burundi jsou, pak doporučilo zemi okamžitě opustit.

Související

Děti, ilustrační fotgorafie

Burunďanka, která rodila při vstupním testu, dostala práci

Devětadvacetiletá Burunďanka Emilienne Manigirubuntuová začala vyučovat obchod a ekonomiku na střední škole. Známá je z loňska, kdy přišla na konkurz, ale začala mít porodní bolesti. Stihla odjet do nemocnice, po porodu se vrátit a test dokončit. Její osud sleduje stanice BBC. Žena řekla, že ji potěšila nabídka ministerstva školství vyučovat na střední škole.
Burundi

Ozbrojenci v Kamerunu zabili 22 lidí, tvrdí OSN. Armáda mluví o nešťastné náhodě

Při útoku na vesnici Ntumbo na severozápadě Kamerunu přišlo o život alespoň 22 lidí, nejméně polovinu z nich tvořily děti. S odvoláním na sdělení OSN o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Útok se stal už v pátek a zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Kamerunská armáda agentuře AFP naopak sdělila, že úmrtí byla důsledkem nešťastné náhody. Podle armády lidé zemřeli po výbuchu paliva, jenž nastal při výměně palby mezi bezpečnostními složkami a povstalci.

Více souvisejících

Burundi

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vesmírně zbrojení začalo? Rusko zřejmě umístilo na orbitu zbraň, tvrdí USA

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru družici, která by mohla být součástí umísťování zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy