Žádná válka, uprchlíci přesto popisují peklo. O co jde v Eritreji?

Londýn – Po Syřanech a Afgháncích tvoří Eritrejci třetí nejpočetnější skupinu urchlíků v Evropě. O Eritreji, relativně mladé zemi tzv. Afrického rohu, víme jen málo. Jaké jsou tam poměry a proč z ní lidé hromadně prchají? Dle statistiky UNHCR každý měsíc Eritreu opustí 5000 lidí. Několik běženců vyzpovídal na Sicílii Patrick Kingsley, korespondent britského listu The Guardian.

Adamovi je teprve 16 let a jeho životní osud lze vztáhnout na další uprchlíky z šestimilionové Eritreje. Ve 14 letech se stal nejstarším mužským členem rodiny a aby ji uživil, opustil vzdělávací systém. Tím ztratil povolení pohybovat se na veřejnosti. Mohl tak být zatčen jen za to, že šel prostě ven. Ve stejné době byl odveden do armády. Branná povinnost dostihne každého (chlapce i dívky) v posledním roce školní docházky.

Adam po šesti měsících týrání a otrocké práce pro stát utekl. Byl dopaden, strávil tři měsíce ve vězení a následně se vrátil do armády. V 15 letech se mu podařilo utéct do Súdánu. Tamní vězení poznal dvakrát a třikrát se stal dětským vojákem. Pak ho unesli libyjští pašeráci lidí a nakonec se letos v létě dostal na člun, který doplul k břehům Sicílie. „Ten den jsem se podruhé narodil. Těch předchozích 16 let se nepočítá. Dříve jsem nikdy nepřemýšlel o své budoucnosti, ale nyní se o to snažím," říká Adam.

V křeťansko-muslimské Eritreji nezuří válka, ale její první (a zároveň jediný) prezident Isaias Afwerki si pohrává s myšlenkou na konflikt se sousední Etiopií. Tato hrozba je zneužívána k ospravedlnění faktu, že Eritrea (vznik 1993) stále nemá ústavu, neexistuje soudní systém a branná povinnost je na dobu neurčitou. „Pro vládu jsem otroci. To je důvod, proč utíkáme. Eritrea je jeden velký kriminál," řekl uprchlík Kibrom (24).

Vzorem mělo být Švýcarsko

Rekruti pobírají měsíční plat ve výší 500 – 750 eritrejských nakf (zhruba 1000 korun). „To máte tak na tři dny, dalších 27 jste o hladu. Například kuře stojí 600 nakf," shodují se uprchlíci.

Vláda ovšem za almužnu vyžaduje maximální dřinu a nasazení. Muži dostanou rozkaz, aby kamsi na několik měsíců či dokonce let odešli, a kontakt s rodinou jim je zakázán. Otcové jsou často pryč tak dlouho, že na ně jejich potomci zapomenou. Zcela běžné je mučení. „Když neposlechnete, svážou vám za zády ruce a nohy a pověsí vás na den ke stropu. Oblíbená je také metoda, kdy vám tělo natřou směsí vody, cukru a čajového prášku. Okamžitě jste obaleni mouchami," vzpomíná 40letá Sofie, která utekla do Egypta.

Odvedenci dělají vše, co vláda právě potřebuje. „Někdy nám nařídili, abychom šli do hor pro kameny, do lesa štípat dříví nebo zametat ulice," řekl Omar (24). Často jde o úkoly zbytečné a nesmyslné. „Jednou jsme měli pochytat členy kmene Rashaida, kteří u vojenského tábora nelegálně těžili zlato. Když jsme jich pár zajali, trvalo den, než jsme je na velbloudech přivedli. Pak přijeli jejich příbuzní v autech, našemu veliteli dali peníze a on je propustil. Stát si z nás dělá krutou srandu," uvedl Kibrom.

Psali jsme:
Uprchlíci už neriskují trasu z Libye. Našli si jinou cestu
 

Andebrham Welde Giorgis, bývalý šéf eritrejské centrální banky a vyslanec při EU, který nakonec také emigroval, ke službě v armádě řekl, že původně měla trvat pouze 18 měsíců a vzorem bylo Švýcarsko. „Zvrtlo se to v roce 1994, kdy byla branná povinnost změněna na dobu neurčitou. Lidem bylo tehdy 20, dnes jsou to čtyřicátníci. Jak chcete založit rodinu? Prezident Afwerki vytvořil systém moderního otroctví," uvedl bývalý diplomat.

Jen malé skupině obyvatel se podaří mít částečně civilní zaměstnání. Po roce službě v armádě všichni skládají zkoušky. Ti, kteří uspějí, mohou posléze pracovat jako učitelé, zdravotní sestry apod. Ovšem ani v tomto případě si nemůžete svobodně vybrat povolání. U pohovoru je vám nekompromisně sděleno, jakou pozici budete zastávat, „Neměla jsem na výběr," řekla Almaz, která musela celé roky překládat pro policii zprávy z arabštiny.

Mehari (22), který v létě připlul do Itálie, vysvětluje: „Musel jsem učit na základní škole, ovšem přesto jsem byl stále vojákem. Kdykoli v noci mohl přijít rozkaz, abych šel například hlídat nějakou budovu. Bylo to neskutečně unavující." Ale ani jako učitel to neměl lehké: „Ve škole panuje anarchie. Děti tam chodí jen proto, že dostanou povolení chodit po městě. Všichni žáci vědí, že jednoho dne obdrží povolávací rozkaz, tak proč by se učili. Vědí to samozřejmě i kantoři, takže nikdo vyučovat nechce."

Nejste zadobře s vládou? Máte hlad

Jak už bylo řešeno výše, obyvatelé mají zakázáno chodit ven. Pokud dostanou povolení pohybovat se na ulici, stejně jsou pod dozorem policie, která je šikanuje. Hlavně venkované mají strach ze zatčení za maličkost, proto raději nevycházejí ani s povolením. Na veřejnosti se smí chodit maximálně ve dvou. Tři lidé pohromadě jsou už podezřelí a skončí ve vězení. Vláda má také propracovanou síť informátorů a strach je takový, že si nevěří ani členové rodiny navzájem.

Ještě před deseti lety se dalo v Eritreji hovořit o náznaku soudního systému, dnes už ani to. Uprchlík Omar řekl, že o právu na advokáta slyšel poprvé až v Itálii. Welde Giorgis k tomu dodal: „Když jste zatčeni, nemůžete čekat spravedlivý soud. Není dovoleno se hájit. Rodina vás nesmí navštívit, stejně mnohdy ani neví, kde vás zadržují." V zemi také řádí tzv. „giffa", což je komando, která pátrá po dezertérech. Může vstoupit kamkoli a zatknout kohokoli.

Naprostá většina obyvatel nemá telefon a pokud už na něj člověk dostane vládní povolení, je napíchnutý. Výpadky elektřiny na denním pořádku, internet je vzácností a státní televize vysílá propagandistické pořady. Lze sice chytit televizi přes satelit, ovšem jen takové kanály, na kterých běží turecké telenovely či korejské estrády.

Soukromé podnikání vláda v roce 2010 de facto zakázala. Tu a tam narazíte na malý obchod, ale ten jen těžko zajistí zisk, protože potenciální zákazníci jsou chudí a vláda rozdává potravinové lístky. „Pokud nejste s režimem zadobře, lístky nedostanete. A když nemáte lístky, nemáte co jíst," uvedl Welde Giorgis.

Raději zemřít, než sloužit vládě

Novinář a vysokoškolský učitel Dan Connell se domnívá, že prezident Afwerki je slabší než se zdá. Důkazem může být práve vysoký počet lidí, kterým se daří utíkat ze země. Hlavní otázka ale zní, čím stávající reřim nahradit. „Těžko říct. V Eritreji neexistuje opozice. Jedna malá vzpoura v armádě vypukla v lednu 2013, ale to je tak vše," poznamenal Connell.

Podle vlády mohou za současný exodus pašeráci lidí a dokonce tento měsíc požádala Radu bezpečnosti OSN o pomoc, protože pašeráci prý rozvracejí a oslabují lidské zdroje v zemi. Imigranti ale říkají něco jiného. „Eritrejci jsou dnes v pozici bezradných obětí. Mnoho jich zemře žízní na Sahaře, jiní se stanou kořistí obchodníků s orgány, další se utopí ve Středozemním moři. To ale nikoho neodradí. Eritrejci udělají cokoli, aby se dostali z pekla," uzavřel Welde Giordig.

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael zvažuje deportaci násilníků z Eritreji, naznačil Netanjahu

Premiér Benjanim Netanjahu v neděli uvedl, že Izrael zvažuje deportaci Eritrejců, kteří se o den dříve zúčastnili výtržností. Protesty uchazečů o azyl z africké země se v sobotu v Tel Avivu zvrhly v násilnosti a střety s policií. Zranění utrpělo přes sto lidí. 

Více souvisejících

Eritrea uprchlíci

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy