Vražda, či zabití? Pistoriusův případ míří před Nejvyšší odvolací soud

Kapské Město - Kauzu Oscara Pistoriuse se začne znovu projednávat před Nejvyšším odvolacím soudem 3. listopadu. Soud handicapovaného atleta vloni shledal vinným ze zabití z nedbalosti, prokuratura ale tvrdí, že šlo o vraždu.

Šestinásobný paralympijský šampion s podkolenní amputací obou nohou si v současnosti odpykává pětiletý trest za to, že svou přítelkyni Reevu Steenkampovou na Svatého Valentýna roku 2013 zastřelil přes dveře koupelny. U soudu se hájil tím, že si ji spletl se zlodějem.

Od 20. srpna mohl být po odpykání šestiny trestu podmínečně propuštěn do domácího vězení, ministerstvo spravedlnosti ale tuto možnost zablokovalo a jmenovalo zvláštní komisi, která o tom bude znovu jednat na začátku října.

Sbor pěti soudců pak v listopadu rozkoumá rozhodnutí soudkyně Thokozile Masipaové, která o zproštění obvinění z vraždy rozhodla. Nejvyšší soud může její rozsudek zrušit a uznat Pistoriuse vinným z vraždy, nařídit nový proces nebo potvrdit původní verdikt.

Související

Více souvisejících

Oscar Pistorius jihoafrická republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy