Nejvyšší odvolací soud začal projednávat Pistoriusův případ

Bloemfontein (JAR) - Nejvyšší odvolací soud v Bloemfonteinu se dnes začal zabývat kauzou handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse, jenž byl vloni uznán vinným ze zabití přítelkyně z nedbalosti. Státní zástupce Gerrie Nel usiluje o překvalifikování činu na vraždu, za což by mu hrozilo minimálně 15 let ve vězení.

Státní zástupce i Pistoriusův obhájce Barry Roux přednesli pětičlennému sboru soudců své argumenty a především Roux čelil množství otázek. V poledne bylo jednání odročeno. Zatím není jasné, kdy bude vynesen verdikt, nicméně se neočekává, že by k tomu mohlo dojít už dnes.

Osmadvacetiletý Pistorius, jenž v únoru 2013 zastřelil přes dveře koupelny přítelkyni Reevu Steenkampovou, byl před dvěma týdny propuštěn do domácího vězení. Z vězení v Pretorii vyšel téměř přesně rok po vynesení původního verdiktu, který ho potrestal pětiletým odnětím svobody.

K jednání odvolacího soudu se dnes Pistorius osobně nedostavil, zastupoval ho jen Roux. Mezi obecenstvem naopak nechyběla matka zastřelené modelky June Steenkampová.

Nel chce nyní dokázat, že soudkyně vloni chybovala, když zamítla obvinění z vraždy. Thokozile Masipaová rozhodla, že žaloba nedokázala Pistoriusovi úmysl, podle Nela ale musel šestinásobný paralympijský šampion vědět, že čtyřmi výstřely do prostoru malé koupelny může člověka za dveřmi zabít.

Nejvyšší soud může loňský rozsudek zrušit a uznat Pistoriuse vinným z vraždy, potvrdit původní verdikt nebo nařídit nový proces.

Související

Více souvisejících

Oscar Pistorius

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Rusové zřejmě způsobili nedávný velký požár ve Varšavě, naznačil Tusk

Polský premiér Donald Tusk označil za pravděpodobné, že za nedávným velkým požárem obchodního centra ve Varšavě jsou ruské tajné služby. Polsko má také disponovat informacemi, že Rusko na svém území soustřeďuje migranty, které následně využívá k nátlaku na společné hranici s Polskem. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy