Žena zachránila 30 tisíc dětí z války. Byla za to štědře odměněna

Bujumbura - V průběhu občanské války v Burundi bylo zabito 300 tisíc lidí, toto číslo mohlo být mnohem vyšší, kdyby nebylo ženy se jménem Marguerite Barankitseová. Ta riskovala svůj vlastní život, aby mohla zachránit 30 tisíc pronásledovaných dětí.

Válka vypukla v roce 1993 a trvala dlouhých dvanáct let. Barankitseová za tu dobu zažila několik strašlivých chvil, včetně toho, kdy musela sledovat popravu 72 sousedů. A to byla spouštěcí akce k zahájení mise na záchranu dětí.

Za hrdinskou práci dostala jako první cenu Aurora, která byla založena na připomenutí arménské genocidy. "Margueirte je jasný příklad toho, že i jedna osoba může překonat zdánlivě nepřekonatelnou situaci," řekl hollywoodský herec George Clooney, jeden z předsedů.

"Tato cena je útěcha pro všechny lidi z Burundi," řekla Barankitseová při přebírání jednoho milionu dolarů. Veškeré peníze ale daruje na různé charity, aby pomohla dětem a mladým v regionu. A co víc, osobně darovala dalších 100 tisíc dolarů, aby se měly děti ještě lépe.

A aby byl výčet kompletní, tři roky po konci konfliktu založila nemocnici, která už pomohla více než 80 tisíci pacientů, informoval server CNN. V současné době pomáhá ve Rwandě v uprchlických táborech podél hranice.

Související

Děti, ilustrační fotgorafie

Burunďanka, která rodila při vstupním testu, dostala práci

Devětadvacetiletá Burunďanka Emilienne Manigirubuntuová začala vyučovat obchod a ekonomiku na střední škole. Známá je z loňska, kdy přišla na konkurz, ale začala mít porodní bolesti. Stihla odjet do nemocnice, po porodu se vrátit a test dokončit. Její osud sleduje stanice BBC. Žena řekla, že ji potěšila nabídka ministerstva školství vyučovat na střední škole.
Burundi

Ozbrojenci v Kamerunu zabili 22 lidí, tvrdí OSN. Armáda mluví o nešťastné náhodě

Při útoku na vesnici Ntumbo na severozápadě Kamerunu přišlo o život alespoň 22 lidí, nejméně polovinu z nich tvořily děti. S odvoláním na sdělení OSN o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Útok se stal už v pátek a zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Kamerunská armáda agentuře AFP naopak sdělila, že úmrtí byla důsledkem nešťastné náhody. Podle armády lidé zemřeli po výbuchu paliva, jenž nastal při výměně palby mezi bezpečnostními složkami a povstalci.

Více souvisejících

Burundi charita děti

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 50 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy