Burundi ukončilo spolupráci s Úřadem OSN pro lidská práva

Bujumbura/Ženeva - Burundi ukončilo spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR), který kritizoval politické násilí v této středoafrické zemi.

Uvedl to dnes mluvčí vlády v Bujumbuře. Země již minulý týden oznámila záměr vypovědět své členství v Mezinárodním trestním soudu (ICC).

"Kvůli spoluvině Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva na vytvoření chybné a sporné zprávy, vydané takzvanými nezávislými vyšetřovateli OSN, se vláda Burundi rozhodla ukončit jakoukoliv spolupráci s tímto úřadem," cituje ze sdělení mluvčího vlády agentura Reuters.

Vláda v Burundi je podle OSN zodpovědná za závažné zločiny proti vlastnímu obyvatelstvu. Uvádí to zářijová zpráva, která byla vypracovaná z pověření Výboru pro lidská práva OSN v Ženevě.

Také Výbor OSN proti mučení letos v srpnu upozornil, že v Burundi přibývá případů mučení zadržovaných kritiků vlády. Skupina složená z deseti nezávislých expertů tehdy také vyjádřila znepokojení nad "genocidní rétorikou", kterou používají vysocí představitelé Burundi.

Související

Děti, ilustrační fotgorafie

Burunďanka, která rodila při vstupním testu, dostala práci

Devětadvacetiletá Burunďanka Emilienne Manigirubuntuová začala vyučovat obchod a ekonomiku na střední škole. Známá je z loňska, kdy přišla na konkurz, ale začala mít porodní bolesti. Stihla odjet do nemocnice, po porodu se vrátit a test dokončit. Její osud sleduje stanice BBC. Žena řekla, že ji potěšila nabídka ministerstva školství vyučovat na střední škole.
Burundi

Ozbrojenci v Kamerunu zabili 22 lidí, tvrdí OSN. Armáda mluví o nešťastné náhodě

Při útoku na vesnici Ntumbo na severozápadě Kamerunu přišlo o život alespoň 22 lidí, nejméně polovinu z nich tvořily děti. S odvoláním na sdělení OSN o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Útok se stal už v pátek a zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Kamerunská armáda agentuře AFP naopak sdělila, že úmrtí byla důsledkem nešťastné náhody. Podle armády lidé zemřeli po výbuchu paliva, jenž nastal při výměně palby mezi bezpečnostními složkami a povstalci.

Více souvisejících

Burundi OSN

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy