Boko Haram vyslal atentátnice na sebevražednou misi, zabily devět lidí

Maiduguri (Nigérie) - Sebevražedné atentátnice z Boko Haram spáchaly dnes v Nigérii dva útoky, při kterých zahynulo devět osob. Zraněno bylo 24 lidí.

Atentátnice zaútočily ve městě Maiduguri na severovýchodě země. První odpálila nálože kolem 7:00 místního času (8:00 SELČ) poblíž uprchlického tábora. Svědci viděli vynášet šest těl a také několik zraněných.

Podle člena civilní obrany se atentátnice chtěla dostat do tábora, kde je zhruba 16.000 lidí, kteří uprchli v minulosti před Boko Haram.

Druhá nálož vybuchla zhruba za půl hodiny asi kilometr od místa prvního útoku před čerpací stanicí. Explodovala v tříkolkovém taxi, ve kterém byli minimálně dva lidé.

Celkem byla na obou místech útoku objevena těla devíti lidí plus dvou sebevražedných atentátnic. Do okolních nemocnic bylo převezeno 24 zraněných. Jak poznamenal armádní mluvčí Mustapha Anka, v obou případech byly útočnice zastaveny dřív, než se dostaly na místo určení.

Související

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Skupina Boko Haram se zřejmě šíří napříč Nigérií

Ozbrojenci z islamistické teroristické skupiny Boko Haram získali kontrolu nad řadou vesnic v nigerijském státě Niger. Boko Haram většinou působí spíše na severovýchodě Nigérie. Přítomnost jejích bojovníků v regionu, který je podstatně blíž k hlavnímu městu, lze považovat za znepokojivou. S odkazem na nigerijské úřady o tom informuje agentura Reuters.
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Nigerijským úřadům se vzdalo 6000 radikálů z Boko Haram

Nigerijským úřadům se v minulých dvou týdnech vzdalo 6000 členů radikální islamistické skupiny Boko Haram a jejich příbuzných. Informovala o tom dnes s odvoláním na nigerijskou armádu stanice BBC. Boko Haram začala bojovat v roce 2009 na severu Nigérie s cílem ustavit tam stát spravovaný podle práva šaría.

Více souvisejících

Boko Haram Terorismus v Nigérii Nigérie

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy