Prezident Gambie odmítl výsledky voleb. Napětí v zemi roste, svět vyzývá ke klidu

Banjul - Politická krize v Gambii se prohlubuje a hrozí obavy z vypuknutí násilí. Prezident Yahya Jammeh v pátek odmítl výsledky nedávných voleb, které prohrál. Jeho slova odsoudil nově zvolený prezident Adam Barrow. OSN, USA a Africká unie vyzývají ke klidu.

Jammeh, který se dostal k moci po převratu v roce 1994, utrpěl ve volbách na počátku prosince překvapivou porážku od opozičního vůdce Barrowa, který získal více než 45 procent hlasů. Jammeh zpočátku výsledky voleb přijal, a překvapil tak své kritiky. Jeho páteční vystoupení ale ohrožuje první demokratické předání moci v této malé západoafrické zemi po více než 50 letech.

Barrow prohlásil, že Jammeh nemá žádné ústavní oprávnění odmítat výsledek voleb a vyhlašovat nové. Dodal, že s ním začal komunikovat, aby ho přesvědčil o nutnosti hladkého přesunu moci v zájmu země. Podle ústavy mají kandidáti od vyhlášení výsledků voleb deset dní na to, aby se proti nim odvolali k nejvyššímu soudu.

Rada bezpečnosti OSN dnes Jammehovo prohlášení odsoudila a vyzvala ho, aby respektoval vůli lidu. Africká unie označila Jammehovo vystoupení za "neplatné a nesměrodatné". Na klid v Gambii apelovaly i Spojené státy a Senegal, což je jediná země, s níž má Gambie pozemní hranici.

Ulice metropole Banjulu byly dnes klidné. Někteří obyvatelé ale podle zahraničních agentur zůstávali raději doma ze strachu z násilí.

Související

Afrika, ilustrační foto

Kvalita vládnutí se v Africe zhoršuje, index poprvé od roku 2010 klesl

Kvalita vládnutí v Africe se v loňském roce poprvé za celé desetiletí snížila. Uvádí to světové agentury s odkazem na každoroční výzkum Nadace Mo Ibrahima. Ta sestavuje od roku 2007 index kvality vládnutí a správy veřejných věcí v Africe. Index vloni zaznamenal pokles o 0,2 na 48,8 bodů.

Více souvisejících

Gambie OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy