Farář v Sieře Leone našel jeden z největších diamantů světa

Freetown - Jak dnes informovala BBC, na severovýchodě Sierry Leone našel místní farář jeden z dvaceti největších surových diamantů na světě. Jeho cena zatím nebyla odhadnuta.

Drahokam, který váží 709 karátů, byl prozatím uložen do trezoru sierraleonské centrální banky. Jde o největší diamant, jaký byl v této oblasti nalezen od roku 1972, kdy se našel kámen o hmotnosti 969 karátů. Později dostal název Hvězda Sierry Leone.

Sierrou Leone v letech 1991 až 2002 zmítala krvavá občanská válka, při které zahynula na 75 tisíc lidí. Válčilo se především o kontrolu nad obchodem s diamanty.

Vůbec největším nalezeným diamantem světa byl Cullinan, který měl 3106 karátů. Jeden karát je 0,2 gramu, diamant tedy vážil 621,2 gramu.

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který byl prodám loni za více než 56,8 milionu švýcarských franků (1,4 miliardy Kč).

Související

Diamanty

EU představila nové protiruské sankce. Týkají se diamantů

Evropská unie v pondělí schválila další, v pořadí již dvanáctý balík protiruských sankcí. Členské země jím chtějí postihnout zisky plynoucí z vývozu diamantů. Informovala o tom Rada EU. Česko zároveň prosadilo delší výjimku na dovoz ruské oceli až do roku 2028. 

Více souvisejících

Diamanty Sierra Leone zajímavosti

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy