Půlnoční masakr v JAR: Zuma se zbavil ministra financí, v zemi to začíná vřít

Johannesburg - Jihoafrický prezident Jacob Zuma odvolal ministra financí Pravina Gordhana, kterého nahradil podnikatel a exministr vnitra Malusi Gigaba. Gordhan patřil ke kritikům hlavy státu. Na velké změny ve vládě už reagují trhy.

Bývalý americký velvyslanec Patrick Gaspard označil přeměny kabinetu, které se dotkly deseti ministů z 35, za "půlnoční masakr".

Sám Zuma loni na jaře přestál pokus o sesazení. Hlasování parlamentu vyvolala opozice po rozhodnutí soudu, který prezidenta usvědčil z porušení ústavy, když odmítl uhradit miliony dolarů ze státní pokladny, které použil na přestavbu svého soukromého sídla. Avšak Zumův Africký národní kongres (ANC) má v parlamentu většinu a za prezidenta se postavil.

Nicméně ministr Gordhan tehdy například řekl, že pokud byly prezidentovy činy jednou shledány jako protiústavní, "je třeba přiznat, že se vzdálil svému úkolu sloužit národu". Tuto středu si ministr vysloužil bouřlivé ovace, když na pohřbu jednoho z bojovníků proti apartheidu a dlouholetého vězně Ahmeda Kathrady vyzval Zumu k odstoupení.

Prezidentská kancelář v tiskové zprávě zdůraznila, že změny zvýší efektivnost vlády. Gordhanovo odvolání oslabilo rand o dalších pět procent.

Gordhan věděl, že má své dny ve vládě sečtené, přestože se těšil podpoře trhu i části vlády. Od svého návratu do funkce v prosinci 2015 - poprvé spravoval resort financí v letech 2009 až 2014 - ztělesňoval fiskální kázeň a transparentnost při správě veřejných financí. Na veřejnosti vystupoval klidně a odměřeně, ale v zákulisí dokázal být nekompromisní.

Avšak ministrovy opakované výpady proti korupci, která sužuje vládu a vládnoucí stranu, dráždily Zumův klan a prezident se rozhodl nahradit "pana Čistého" smířlivějším ministrem, napsala agentura AFP.

Jihoafrický viceprezident Cyril Ramaphosa odvolání ministra financí označil za nepřípustné s tím, že Gordhan svou funkci vykonával precizně. Opoziční Demokratická aliance (DA) oznámila, že hodlá jmenování nových členů kabinetu zabránit a záležitost dnes podá k přezkoumání soudu.

Podle zdrojů agentury Reuters nastala kvůli ministrově vyhazovu i roztržka ve vedení ANC. Africký národní kongres je u moci od konce apartheidu v roce 1994 a Zuma si pro schopnost překonat skandály vysloužil přezdívku "teflonový" prezident.

Související

Zahara

Truchlí celá Afrika. Zemřela mladá afropopová hvězda Zahara

Oceňovaná jihoafrická zpěvačka Zahara, vlastním jménem Bulelwa Mkutukana, zemřela ve věku pouhých 36 let. O úmrtí hudebnice, která se věnovala žánru Afro-pop, informovalo jihoafrické ministerstvo kultury. Smutnou zprávu rozšířila dále velká světová média v čele s BBC.

Více souvisejících

jihoafrická republika Jacob Zuma

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy