Starověcí vládci Egypta: Hyksósové naučili Afriku obchodovat i válčit

HISTORIE - Hyksósové ovládli Dolní Egypt na dvě a půl století. Za tu dobu se tomuto původně asijskému kmeni podařilo Egypt otevřít okolnímu světu, zdokonalit armádu, čile obchodovat. Pozdější králové Nové říše však Hyksósy prezentovali jako útočné dobyvatele, za kterých došlo k úpadku Egypta.

Hyksósové – synonymum pro kmeny, které převzaly nadvládu nad Dolním Egyptem v tzv. druhém přechodném období. To bylo způsobeno úpadkem 13. dynastie a poklesem vojenské moci Egypta na konci Střední říše a trvalo mezi lety 1783 a 1540 před Kristem. I v tom důsledku docházelo k přílivu asijských nomádů na egyptské území. Východní delta Nilu byla v období úpadku 13. dynastie převážně asiatská.  O původu Hyksósů nepanuje mezi historiky shoda. Původ slova Hyksós označuje „vládce cizích zemí“, Spekuluje se o možnosti vojenského vpádu, když byl Egypt oslaben, zároveň však neexistují žádné důkazy válečného konfliktu mezi Hyksósy a Egypťany z té doby.

Kmeny Hyksósů  žily na území Egypta pravděpodobně ještě před uchopením moci. Lehce se totiž přizpůsobily tamní kultuře a používaly i egyptská jména. Mezi Hyksóské dynastie lze zařadit 15. dynastii, ale částečně i 13., 14. a 16. dynastii.  Označení „Hyksós“ se však dá vyložit i jako původní označení vládců syropalestinského království – to by pak hyksóské dynastie představovaly pouze 15. a 16. dynastii. Přenesení významu slova, původně označujícího vládce, na menšinu tak v mnohém usnadní situaci. Jako Hyksósy tedy lze označit přistěhovalce, kteří přišli do Egypta ve Střední říši a v první polovině Druhé přechodné doby a kteří se usadili nejčastěji v severovýchodní Deltě.

Asijské kmeny čile obchodovali se Středomořím

Doba vlády hyksóských dynastií nad Dolním Egyptem není lehce zmapovatelná. Většina znalostí o Hyksósech vychází pouze z několika málo egyptských písemných pramenů, dále také z vykopávek v centru hyksóské říše, z města Avarida (Tell ed-Dabaa). Egypťané označovali obyvatele hlavního hyksóského města pojmem „aamu“, kterým se označovali i obyvatelé Syropalestiny. Výraz lze přeložit doslova jako „Asijec“.

Hyksósové byli zdatnými obchodníky. Například bohatství města Avarida pocházelo kromě z obchodu s Palestinou a Levantou také z Kypru. Také styky mezi Núbií a Hyksósy mohly být uskutečňovány buď po řece, nebo paralelním koridorem přes oázy v Západní poušti. Hyksósové nejčastěji dováželi vozy a koně, lodě, zlato, stříbro, tyrkys, bronz, dřevo nebo tuk a med. Už se však neví, za co Hyksósové zboží směňovali. I čilý obchod nahrál technologickému rozmachu Egypta, bylo dovezeno kolo nebo nové zbraně. Nejdůležitějším centrem byla právě Avarida, která zajišťovala veškeré obchodní styky se Syropalestinou.

Armáda začala hojně používat útočné vozy

Jak již bylo řečeno, Hyksósové se lehce přizpůsobili egyptskému kulturnímu prostoru. A zřejmě právě proto, že někteří z nich už v Egyptě žili ve Střední říše. Hyksósové přejali bez jakýchkoliv úprav egyptský jazyk, písmo, tituly a jména. Nedochoval se ani jeden nápis, který by byl v jazyce Hyksósů, pokud tedy nějaký existoval. Dynastie převzaly i dobře fungující egyptský administrativní systém. Druhé přechodné období je často nesprávně označeno jako doba chaosu a úpadku. Nicméně samotný vliv Hyksósů na život prostých Egypťanů nebyl neblahý a zachoval víceméně stejnou kvalitu jejich života.

Hyksósové nevynikali pouze obchodem, ale také válečným umem. Kmeny často překonávaly hranici s Horním Egyptem a útočily na tamější města. Významná je v tomto smyslu doba vlády krále Chaiana, za něj Dolní Egypt velmi prosperoval.

Co se týče architektury, Hyksósové ovlivnili zejména podobu běžných domů. U nich je patrný neegyptský půdorys, v některých domech je dokonce do konstrukce domu zavedena hrobka, do níž v některých případech vedla i samostatná místnost. Jaké bylo hyksóské umění? To bohužel nevíme, nedochovaly se totiž žádné původní sochy ani reliéfy. Někdejší hyksóský palác v Avaridě však vykazoval svou strukturou známky neegyptských syropalestinských chrámů střední doby bronzové. Hyksósové částečně přejali i egyptské Bohy, příkladem může být egyptský bůh Suteh, toho označili Hyksósové jako pána Avaridy, jemuž byly stavěny chrámy.

Hyksósové přijali egyptské Božstvo, přepisovali knihy

Kromě egyptské administrativy, která byla funkční a nebylo třeba ji měnit, Hyksósové zřejmě převzali i organizační strukturu armády. Hyksósové však výrazně inovovali co do vybavení vojska. Velkou novinkou, byly postupně hojně rozšířené válečné vozy.  Z dřívějšího období neexistují žádné doklady o vozech. Kromě vozů Hyksósové přišli s novým typem válečných seker a také se složeným lukem.

Pro Egypťany znamenala hyksóská nadvláda jakýsi úpadek. Následně panovníci Nové říše zintenzivnili odpor vůči Hyksósům, doba přechodného období měla být zapomenuta. Vnímáni jsou tak částečně i do dnešních dnů. Jako barbarští dobyvatelé, kteří ukončili období prosperity. Jedno se však Hyksósům upřít nedá, za jejich vlády se Egypt otevřel okolnímu světu, přejímaly se tradice a kultury. Králové 15. dynastie se navíc snažili o důslednou egyptianizaci a opisovali literární a vědecká díla velkého významu.

Hyksósové vládli Dolnímu Egyptu asi dvě a půl století. První stopy vzbouření Egypťanů proti nim jsou patrné z období kolem roku 1500 před Kristem. Thébský král Kamos aktivně bojoval s Hyksósy a jejich vazalskými státy, jako první úspěšně dobyté město je dnes přijímána Heliopolis.  Kamos málem dobyl i Avaridu, nicméně smrtelnou ránu zasadil Hyksósům až jeho nástupce Ahmose I., za něhož započalo období egyptské Nové říše, období bohatství a prosperity.

Hyksósové (Semitské kmeny aamu – Asiaté) Egypt Asie historie

Aktuálně se děje

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

včera

Aktualizováno včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

včera

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Výsledkem mírového summitu bude prohlášení lídrů. Návrh textu se dostal na veřejnost

Ve Švýcarsku dnes druhým dnem vyvrcholí mírový summit, na němž světoví lídři hledají cestu k míru na Ukrajině. Podle zjištění agentury Reuters bude jejím výsledkem komuniké, v němž se píše o válce Ruska proti Kyjevu. Návrh také obsahuje výzvu k respektování územní celistvosti Ukrajiny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy