Francouzští vojáci zabili v Africe přes 20 radikálů

Dakar - Vojáci francouzské armády o tomto víkendu zabili v západoafrických zemích Mali a Burkina Faso Více než 20 radikálů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Operace následovala po smrti francouzského vojáka v oblasti z tohoto měsíce. Příslušníci francouzské armády podnikli letecké i pozemní útoky proti extremistům, kteří se ukrývali v lese na hranice mezi Mali a Burkinou Faso. Francouzská armáda neuvedla, k jaké skupině radikálové patřili.

V roce 2012 etničtí Tuaregové v Mali zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale pak vmísili stoupenci teroristické organizace Al-Káida, kteří se zmocnili měst na severu a začali tam uplatňovat islámské právo šaría.

Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později, radikálové ale v oblasti dál útočí. V pátek Mali prodloužilo výjimečný stav o dalších šest měsíců ve snaze potlačit útoky islamistů a další násilnosti.

Násilnosti se vystupňovaly také v sousední Burkině Faso, kde si lednový útok v metropoli vyžádal téměř tři desítky obětí. Místní vláda je přesvědčena, že nová islamistická skupina Ansar islám využívá pohraniční les Foulsaré jako základnu k útokům.

Související

Více souvisejících

Armáda Francie Mali Burkina Faso

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy