Egypt likviduje líheň teroristů: Libyjskou Dernu zasáhly další nálety

Benghází/Káhira - Egypt poslal další stáhačky proti základnám radikálů ve východní Libyi, tři nálety jsou hlášeny z města Derna. Jde o reakci na páteční útok Islámského státu (IS) na autobus koptských křesťanů.

Egyptské stíhačky zaútočily na základny v Derně několik hodin poté, co ozbrojenci v jihoegyptské provincii Mínja připravili o život 29 koptských křesťanů a dalších 24 lidí zranili. Podle svědků však byla zasažena západní a jižní část města.

Radikálové napojení na IS se libyjskou Dernu pokusili obsadit už v roce 2014, později je ale z města vyhnaly místní islamistické povstalecké skupiny.

V Egyptě islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení Mursího.

S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí považuje MZV ČR bezpečnostní situaci v zemi za stabilní. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná.

Související

Setkání egyptského prezidenta Abd al-Fattáha as-Sísího (vpravo) s předsedou amerického sboru náčelníků štábů generálem Charlesem Brownem v Káhiře 25. srpna 2024.

Hamás odmítá nové požadavky Izraele na příměří v Gaze

V neděli se v Káhiře neuskutečnila dohoda o příměří v Gaze. Ani Hamas, ani Izrael nepřijali navrhované kompromisy, které předložili zprostředkovatelé. Tato situace podle dvou egyptských bezpečnostních zdrojů zpochybňuje šance na úspěch v posledním pokusu, podporovaném USA, ukončit deset měsíců trvající konflikt.

Více souvisejících

Egypt Libye Islámský stát (IS) Teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy