Univerzita hloubí obranný příkop proti Boko Haram

Maiduguri - Město Maiduguri na severovýchodě Nigérie čelí vlně sebevražedných útoků teroristů ze skupiny Boko Haram. Oblíbeným cílem radikálů je přitom místní univerzita. Ta teď na svou ochranu kolem kampusu hloubí obranný příkop.

Pro Boko Haram, jejíž název v překladu znamená "západní vzdělávání je hřích", je univerzita trnem v oku. Učí se na ní v anglickém jazyce a na rozdíl od mnoha základních a středních škol zůstává od začátku povstání extremistů otevřená.

Aby tomu tak mohlo být i nadále, univerzita se kolem 43hektarového areálu rozhodla vybudovat masivní příkop dlouhý 27 kilometrů. Pomoci má zejména na nyní nechráněné východní straně kampusu sousedící s volnými poli. "Sebevražední útočníci přicházejí většinou pěšky nebo přijíždějí na motorkách," řekl agentuře AFP bezpečnostní pracovník univerzity.

Boko Haram však necílí pouze na vysoké školy. V roce 2013 například zabili její členové ve městě Maiduguri devět školáků. V březnu roku 2014 pak úřady státu Borno, jehož je Maiduguri centrem, kvůli obavám z útoků na více než dva roky uzavřely všechny střední školy.

"Byli jsme ve třídách když bojovníci Boko Haram přišli a začali střílet," popsala loni organizaci Human Rights Watch své zážitky patnáctiletá dívka. "Jednoho kluka zabili a řekli, že se vrátí, pokud nepřestaneme chodit do školy. Školu pak zavřeli a zůstali u ní vojáci. Ale bojovníci Boko Haram se stejně vrátili a školu vypálili," řekla Aisha.

Univerzitě v Maiduguri se útoky překvapivě až do ledna letošního roku vyhýbaly. V čase ranních modliteb 16. ledna však kampusem otřásl mocný výbuch. Dvacetiletý student Muhammadu řekl agentuře AFP, že to byl pro všechny šok.

Nigerijská armáda již vícekrát ohlásila vítězství nad Boko Haram. Podle serveru Quartz sice dokázal postup nigerijské armády zabránit skupině ve spouštění velkých ofenziv, ta si však vystačí jen s menšími útoky. Quartz s odkazem na novou zprávu analytické společnosti SBM Intel uvádí, že v letošním roce podnikla Boko Haram 43 útoků, které si vyžádaly dohromady dvě stovky obětí.

Náměstek humanitárního koordinátora OSN v Nigérii Peter Lundberg nedávno uvedl, že v této oblasti je 5,2 milionu osob trpících vážným nedostatkem potravy. Pro 1,4 milionu je pak situace kritická, což je podle Lundberga "jen krůček od hladomoru".

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie Boko Haram Terorismus v Nigérii Vysoké školy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy