V JAR skončila internetová aukce rohů nosorožců, úřady jí nedokázaly zabránit

Johannesbug - V Jihoafrické republice skončila třídenní internetová aukce rohů nosorožců. Výsledky kontroverzní dražby organizátoři zatím nezveřejnili. Registrace mezi dražitele vyšla na 100.000 jihoafrických randů, což je v přepočtu téměř 166.000 Kč.

Největší světový soukromý chovatel nosorožců John Hume navzdory nevoli úřadů a ochránců zvířat nabídl k prodeji 264 rohů. Zástupce organizátorů slíbil, že o průběhu aukce sdělí bližší informace v pondělí.

Hume chová kolem 1500 kusů na farmě poblíž Johannesburgu. Tvrdí, že zvířata pravidelně zbavuje rohů, aby byla nezajímavá pro pytláky. Z výtěžku aukce prý pokryje rostoucí náklady na ostrahu svých stád, kterou zajišťují ozbrojené hlídky, vrtulníky a elektrické oplocení.

Jihoafrický ústavní soud v dubnu zrušil moratorium na vnitrostátní obchod s rohy nosorožců. Světový zákaz obchodu s rohy ohrožených zvířat ale zůstává v platnosti. Přesto se úřady snažily aukci zabránit, Hume ale nakonec získal souhlas soudu. Nyní podle agentury AFP plánuje na příští měsíc další dražbu.

Odpůrci tvrdí, že prodej pouze zvýší poptávku a nosorožce ještě více ohrozí. Většina nosorožců na světě žije v Jihoafrické republice. Ochránci zvířat tvrdí, že pytláci v posledních letech kvůli rohům zabili rekordní počet nosorožců.

Související

Ilustrační fotografie.

Velký den. Vědci mají prvotní zárodečné buňky z ohroženého severního bílého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil tzv. primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli dnes zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na němž mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.

Více souvisejících

Nosorožci jihoafrická republika dražby

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy