Uprchlíci jsou nuceni k návratu do Burundi, hrozí jim mučení a znásilňování

Bujumbura - Amnesty International (AI) v dnes vydané zprávě upozorňuje, že burundští uprchlíci jsou pod tlakem, aby se vrátili do vlasti, přestože jim hrozí mučení, znásilňování či smrt.

V Burundi panují nepokoje od roku 2015, kdy prezident Pierre Nkurunziza zvítězil ve sporných volbách a opozice jeho setrvání ve funkci označila za protiústavní. Násilí v zemi si vyžádalo stovky obětí a statisíce lidí byly nuceny zemi opustit.

Zpráva AI je založena na rozhovorech se 129 burundskými běženci, kteří žijí v uprchlických táborech v Tanzanii a Ugandě. Mnozí z nich utekli před násilím burundských bezpečnostních složek. Šestnáct lidí uvedlo, že byli před útěkem mučeni. "Mučili nás, abychom se přiznali, že spolupracujeme s rebely. Jednou se nás rozhodli mučit obzvlášť zrůdným způsobem. Připevnili nám na varlata láhev s pískem," řekl jeden z uprchlíků.

Navzdory tvrzení vlády, že se stará o bezpečnost obyvatel Burundi, ze země nadále prchají tisíce lidí, uvedla Rachel Nicholsonová z AI.

Na uprchlíky je podle AI ale vyvíjen stále větší tlak, aby se vrátili do vlasti. V lednu letošního roku Tanzanie přestala burundským žadatelům o azyl dávat automaticky uprchlický status, v červnu přijala stejné opatření také Uganda. V červenci Nkurunziza navštívil Tanzanii a vyzval více než 240.000 burundských uprchlíků, aby se vrátili do vlasti, což se setkalo s pozitivní reakcí tanzanského prezidenta. "Je nezbytné, aby Uganda a Tanzanie nadále burundským uprchlíkům v souladu s mezinárodním právem poskytovaly bezpečné útočiště," dodala Nicholsonová.

Rada OSN pro lidská práva s ohledem na informace o trvajícím porušování lidských práv v Burundi dnes schválila roční prodloužení mandátu vyšetřovací komise. Příslušnou rezoluci, navrženou Evropskou unií, podle agentury AFP podpořilo 22 hlasujících, 11 bylo proti a 14 zaujalo neutrální pozici, když se hlasování zdrželo.

"Je velmi důležité, aby Rada mandát této komisi o rok prodloužila," přestože jí burundské úřady nikdy nepovolily pracovat v terénu, řekl podle AFP před hlasováním jménem EU estonský velvyslanec Andre Pung. "Ve hře je důvěryhodnost této Rady," zdůraznil při prezentaci textu navržené rezoluce.

Rada tento dokument schválila den poté, co na návrh afrických států podpořených Bujumburou přijala jinou rezoluci s požadavkem vyslat do Burundi tři experty Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Související

Děti, ilustrační fotgorafie

Burunďanka, která rodila při vstupním testu, dostala práci

Devětadvacetiletá Burunďanka Emilienne Manigirubuntuová začala vyučovat obchod a ekonomiku na střední škole. Známá je z loňska, kdy přišla na konkurz, ale začala mít porodní bolesti. Stihla odjet do nemocnice, po porodu se vrátit a test dokončit. Její osud sleduje stanice BBC. Žena řekla, že ji potěšila nabídka ministerstva školství vyučovat na střední škole.
Burundi

Ozbrojenci v Kamerunu zabili 22 lidí, tvrdí OSN. Armáda mluví o nešťastné náhodě

Při útoku na vesnici Ntumbo na severozápadě Kamerunu přišlo o život alespoň 22 lidí, nejméně polovinu z nich tvořily děti. S odvoláním na sdělení OSN o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Útok se stal už v pátek a zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Kamerunská armáda agentuře AFP naopak sdělila, že úmrtí byla důsledkem nešťastné náhody. Podle armády lidé zemřeli po výbuchu paliva, jenž nastal při výměně palby mezi bezpečnostními složkami a povstalci.

Více souvisejících

Burundi uprchlíci Tanzánie amnesty international OSN

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy