Blízký východ už netáhne. Rodištěm teroristů se stává Afrika, varuje OSN

Addis Abeba (Etiopie)/New York - Afriku většina lidí považuje za neklidný kontinent. Rasové a kmenové nesnášenlivost, teroristické skupiny, jako jsou Boko Haram nebo Aš-Šabáb, neustálé střety se státními milicemi, chudoba a přelidněnost jsou zde na denním pořádku. Jak ztrácí Islámský stát sílu na Blízkém východě, agrese v Africe naopak stoupá a stává se pro svět hrozbou, tvrdí Nikki Haley, ambasadorka pro Spojené státy v OSN.

S mírovým konvojem Organizace spojených národů se Halley vydala na misi do Etiopie navštívit premiéra Hailemariam Desalegn a další představitele Africké unie. Po jednání novinářům společně řekli, že doufají v začátek pevnějších vztahů mezi Afrikou a Washingtonem. Zároveň americká amabasadorka dodala, že cílem je teď vyřešit dva nejbrutálnější konflikty na kontinentě.

Americký prezident Donald Trump věnoval Africe jen velmi málo slov. Skoro by se dalo říct, že je na okraji jeho zájmu. To by se teď mělo změnit, protože pokud nejchudšímu kontinentu na světě nebudeme věnovat dostatek pozornosti, brzy přeroste v celosvětový problém, tvrdí Haley.

Pozornost USA si Afrika získala po nedávných útocích, kdy byli v Nigérii zabiti při zvláštních okolností čtyři vojáci ve službách Spojených států amerických. "Všude po světě jsme viděli, že zoufalé situace dopadají nebezpečně," řekla Nikki Haley s poukazem na to, že místní konflikty mohou přerůst ve světový terorismus a jsou ideálním místem proto, aby odtud vycházeli extrémisté, kteří udeří v Evropě, USA nebo kdekoliv jinde.

Donald Trump se minulý měsíc sešel na pracovním obědě na půdě OSN s devíti africkými vůdci. Společně se domluvili na tom, že vyšlou Nikki Haley do Jižního Sudánu a Demokratické republiky Kongo (DRK), kde miliony lidí jsou ohrožené probíhajícím násilím a hladomorem. Podle velvyslankyně částečnou vinu nesou i místní prezidenti, kteří všemi možnými způsoby znemožňují práci humanitárním dobrovolníkům.

Válka v Jižním Sudánu trvá od roku 2013 a je typickým příkladem kmenové nesnášenlivosti. Brutální konflikt zasahuje hlavně civilní obyvatelstvo a vyvolal největší uprchlickou krizi v dnešní Africe, více než čtyři miliony obyvatel (třetina celkového obyvatelstva) muselo opustit své domovy.

Podobná situace se odehrává i v Kongu, kde navíc Haley obvinila místního prezidenta Josepha Kabila z vykořisťování vlastního lidu. Kabilovi skončilo volební období už v roce 2016, stále se však drží svého postu a odmítá odstoupit. Jižní Sudán i DRK jsou místa, kam putuje nejvíce humanitární pomoci OSN, údajně se zde utratí až miliarda dolarů ročně. Největším přispěvatelem jsou Spojené státy, které však už nechtějí nadále vydávat tolik peněz.

Podle Trumpa má Afrika obrovský ekonomický potenciál, protože "spoustu jeho přátel odešlo do Afriky udělat byznys a zbohatli tam". Jenže série neukončených válek, které žene lidí z domovů a v posledních letech je nutí nelegálně plout z Libye do Evropské unie, ekonomice nepřispívá.

Odborníci se domnívají, že cesta Haley po Africe je předzvěstí budoucí zahraniční vojenské politiky USA, které už nechtějí poskytovat humanitární pomoc, protože ta zřejmě nikam nevede. Na místo toho je pravděpodobné, že na kontinent vyšlou víc vojáků, kteří budou podporovat demokratická hnutí a pomůžou nastolit stabilní vlády.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.
Lidé si prohlížejí portréty obětí rwandské genocidy. Rozhovor

30 let od genocidy ve Rwandě. Nevypukla ze dne na dne, upozorňuje afrikanista Záhořík

Genocida rwandských Tutsiů, během které milice většinové populace Hutuů v průběhu pouhých tří měsíců povraždily mezi půlmilionem až milionem lidí, začala před 30 lety, 7. dubna 1994. Kořeny krvavých tragických událostí však sahají mnohem dále do minulosti a prokombinují historický revanšismus, ekonomické problémy i fanatismus tehdejších lídrů, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Záhořík. Historik a afrikanista z Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se v něm vyjádřil nejen k příčinám genocidy, ale například i k roli mezinárodního společenství a někdejších koloniálních mocností, stejně jako k současné situaci ve Rwandě. Zároveň se staví za jasné odlišování běžných ozbrojených konfliktů s mnoha proměnnými od genocidy, kdy je plánem vyhlazení celé skupiny obyvatel. 

Více souvisejících

afrika OSN Nikki Haleyová

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy