V čele Zimbabwe stanul "krokodýl" Mnangagwa, odškodní bělošské farmáře

Harare - Odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa (75) dnes v Harare složil prezidentskou přísahu. V čele Zimbabwe nahrazuje diktátora Roberta Mugabeho (93), který byl u moci dlouhých 37 let. Nová hlava státu odškodní zimbabwské bělošské farmáře, které Mugabe vyvlastnil.

Mugabeho režim od konce 90. let prováděl násilné zábory půdy stovek bělošských farmářů. Odůvodňoval to potřebou nápravy dědictví po bělošské nadvládě z doby, kdy země byla britskou kolonií nazývanou Rhodesie.

Mnangagwa po jmenování přislíbil boj proti chudobě i korupci. Příští rok hodlá uspořádat plánované demokratické volby. Pozemkovou reformu označil za nezvratnou, zároveň ale oznámil záměr odškodnit zimbabwské bílé farmáře, kteří v rámci ní přišli o své pozemky a často pak uprchli do ciziny.

Mnangagwa připustil určité chyby během Mugabeho éry, svému předchůdci ale vzdal hold a nazval jej "otcem národa". Řekl také, že chce ukončit mezinárodní izolaci země.

Inauguraci Mnangagwy na Národním sportovním stadionu přihlížely desítky tisíc lidí a také prezidenti Botswany, Zambie a Mozambiku. Politik by měl Zimbabwe vést do voleb plánovaných na léto 2018.

Mnangagwa se ve středu vrátil do vlasti z Jihoafrické republiky, kde po odvolání z bezpečnostních důvodů pobýval. Mnozí komentátoři se obávají, že jeho jmenování nepřinese skutečnou změnu. Jako dlouholetý Mugabeho spojenec měl výrazný podíl na represích starého režimu. Pro svou drsnost a politickou mazanost si vysloužil přezdívku "krokodýl".

Mnangagwa působil mimo jiné jako šéf bezpečnosti a je populární mezi generály, kteří 15. listopadu de facto převzali v Zimbabwe moc. Od té doby drželi vojáci Mugabeho i některé ministry v domácím vězení.

Mugabe odvolal Mnangagwu 6. listopadu. Ministr informací tehdy uvedl, že jevil "známky neloajálnosti". Podle médií se tak měla uvolnit cesta k nástupnictví pro Mugabeho choť Grace, která dříve Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Mugabe zanechal Zimbabwe s rozvrácenou ekonomikou, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, hyperinflace i nedostatek potravin. Bez práce je 90 procent lidí v produktivním věku a extrémní chudoba postihuje asi pětinu populace.

Související

Spalničky

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo už 157 lidí

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo 157 lidí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.

Více souvisejících

zimbabwe Emmerson Mnangagwa Robert Mugabe

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy