Útoků na lodě je nejméně za posledních 22 let, piráti číhají hlavně u Afriky

Berlín - Ohrožení mezinárodní lodní dopravy pirátstvím je nejnižší za posledních 22 let. Loni bylo zaznamenáno 180 útoků pirátů, přičemž o rok dříve to bylo 191 přepadení. Pro srovnání: V roce 2010 bylo ve světě zaznamenáno 445 přepadení obchodních lodí.

Při loňských útocích byli zabiti dohromady tři členové posádek přepadených lodí a šest jich bylo zraněno. Celkem 16 lodí bylo ostřelováno a šest jich bylo uneseno. Jako rukojmí vzali piráti 91 námořníků a 75 z nich bylo z lodi odvlečeno. Informoval o tom dnes Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB).

"I když počet útoků klesl, zůstává Guinejský záliv a vody kolem Nigérie pro námořníky rizikové," uvedl ředitel IMB Pottengal Mukundan. Právě v této oblasti bylo 65 z celkového počtu 75 unesených. Dohromady se v tomto regionu odehrálo 46 útoků.

Moře u somálského pobřeží, kde jsou lodě účinně chráněny, se v uplynulém roce stalo dějištěm devíti incidentů s piráty. Dalším ohniskem námořního pirátství jsou Indonésie (43 útoků) a Filipíny (22 přepadení).

Související

Rudolf Špoták (Piráti)

Plzeňský hejtman Špoták chce vést Piráty. A sesadit Bartoše

Rudolf Špoták, který zastává post hejtmana Plzeňského kraje, se rozhodl, že v lednu příštího roku bude kandidovat proti Ivanu Bartošovi na pozici předsedy politické strany Piráti. Toto rozhodnutí oznámil na svém profilu sociální sítě X (dříve Twitter).
Ovoce, ilustrační fotografie.

Piráti navrhují kvůli inflaci snížit DPH u ovoce a zeleniny

Piráti chtějí kvůli inflaci snížit DPH u zeleniny a ovoce z 15 na deset procent. Zabránit dopadům tohoto opatření na rozpočet má současný růst sazby z 15 na 21 procent u slazených nápojů, řekl dnes ve Sněmovně novinářům předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Změnu by mohli Piráti při širší shodě koalice prosazovat jako pozměňovací návrh daňového balíčku.

Více souvisejících

Piráti lodní doprava Moře

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy