Další tajná místnost? Archeologové budou opět zkoumat Tutanchamonovu hrobku

Káhira - Archeologové budou v hrobce egyptského faraona Tutanchamona v Luxoru pátrat detektorem po možné další místnosti. S odkazem na sdělení egyptského ministerstva památek o tom informovala agentura AP.

Zkoumání hrobky za účelem najít další komnaty potrvá týden. Podobný pokus se už uskutečnil v minulosti, výsledky však byly neprůkazné.

Tutanchamon, který byl panovníkem 18. dynastie, vládl Egyptu v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem a zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Jeho hrobku na západním břehu Nilu v Luxoru v Údolí králů našel v roce 1922 téměř neporušenou anglický archeolog Howard Carter.

Pro mnohé je Tutanchamon symbolem bohatství starověkého Egypta; jeho hrobka byla naplněná drahými předměty, jako jsou například vozy, truhlice, sochy, alabastrové vázy, zlaté šperky či vějíře z pštrosích per. Snad nejcennější však byla faraonova rakev vyrobená z 1140 kilogramů čistého zlata, v níž byla mumie se zlatou maskou, která je známá po celém světě.

Většina z těchto předmětů je vystavena v káhirském muzeu.

Související

faraoni

V Egyptě bylo objeveno pohřebiště a mumifikační místnost

Káhira - Archeologové v Egyptě objevili jižně od Káhiry pohřebiště a místnost pro mumifikaci mrtvých faraonů nebo vysokých příslušníků jejich dvora. O objevu nedaleko města Sakkára informovala agentura AP s odvoláním na prohlášení egyptského ministra pro památky Chálida Ananího.
Tutanchamon, ilustrační foto

Egypt přestěhoval Tutanchamonův vozík do nového muzea

Káhira - Egyptské úřady dnes nechaly převézt šestý a poslední válečný vozík faraona Tutanchamona do budovaného muzea u pyramid v Gíze. Vzácný artefakt byl po 30 let ve vojenském muzeu v Káhiře, dnes ho eskortovala vojenská policie. Vozík bude mezi několika tisíci artefakty Velkého egyptského muzea, které shromáždí památky z různých panovnických dynastií Egypta.

Více souvisejících

faraoni Egypt faraon Tutancham Pyramidy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 23 minutami

před 59 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy