Zpět na latríny? Den nula se v Kapském Městě stává pomalu realitou

Kapské Město/Praha - Druhé největší město v Jihoafrické republice čeká nelehká doba. Kvůli extrémnímu suchu, které Kapské Město sužuje již několik let, s velkou pravděpodobností jeho občanům přestane téct z kohoutků voda. Žádné sprchování, praní apod. "Den nula" se blíží.

70 dnů. Zhruba tolik času zbývá obyvatelům Kapského Města, než jim přestane téct jakákoli voda z kohoutků. Existuje totiž reálná hrozba, že k tomu skutečně dojde. Oblast se totiž potýká s několikaletým extrémním suchem, které si nejspíše vybere svou daň. Když k tomu přičtete i lidi ignorující varování a jejich neustálé plýtvání vodou, dalo se očekávat, že se hrozba stane realitou.

V Kapském Městě platil limit 87 litrů vody denně na osobu. Od února se však limit dramaticky snížil, konkrétně na 50 litrů. Pokud se však zásoba vody sníží na 12,5 %, tak se kohoutky definitivně uzavřou. Takzvaný den nula byl stanovený na 21. dubna 2018. Náměstek primátora Ian Neilson však pro server The Guardian připomněl, že k tomu nemusí vůbec dojít. Podle něj stačí snížit tlak v potrubí a vést informační kampaň o úspoře vody. Pokud se podaří snížit denní spotřebu města z 1,2 miliardy litrů na 540 miliónů litrů, mohly by kohoutky zůstat otevřené až do května, kdy město očekává období dešťů.

Používání pitné vody zatím bude zachováno pouze pro nespecifikované zařízení. Budou však upřednostněny některé oblasti, které mají vyšší hustotu zalidnění. To vše ale za extrémního omezení, pouze na základní potřeby. Chystá se zavření několika škol, které nemají vlastní zásobu dešťové vody.Platí to i pro firmy, protože nebudou moct zajistit běžný provoz toalet a samozřejmě dostatek pitné vody. Mělo by být vybudováno 200 stanic, které budou sloužit jako výdejní místo hlídané ozbrojenými složkami. Jedno místo tak připadne na 20 tisíc obyvatel.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je minimální denní limit na osobu 25 litrů, což se bude dodržovat přesně v tomto případě. Město stále nemá ani krizový plán, který by počítal s distribucí vody. Pokud se černý scénář naplní, obyvatelé se budou muset rozloučit nejen se sprchováním nebo praním, ale také s obyčejným splachováním toalety. Pro snížení spotřeby vody tak budou muset obyvatelé opět používat latríny, protože i tak ušetří několik litrů denně.

Související

Více souvisejících

Sucho Kapské město jihoafrická republika Voda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy