Teroristé vtrhli do vesnic v Burundi a rozpoutali jatka. Jen pro silné žaludky

Bujumbura - Šestadvacet lidí zemřelo a sedm dalších bylo raněno při útoku ve venkovské oblasti východoafrického státu Burundi. Informoval o tom dnes burundský ministr vnitra, který útok v severozápadní provincii Cibitoke přisoudil "teroristický skupině".

Ministr Alain Guillaume Bunyoni informoval na místě novináře, že 24 lidí zemřelo během útoku a dva další podlehli svým zraněním v nemocnici.

Jedna z přeživších agentuře AP řekla, že agresoři se objevili v deset hodin večer, napadali jednotlivé domácnosti a zapalovali domy. Na oběti útočili mačetami, jiné stříleli, další upalovali zaživa. Žena si z obavy o bezpečí přála zůstat v anonymitě - v noci na dnešek zemřel i její muž a dvě děti.

K útoku došlo krátce před kontroverzním referendem. Burunďané 17. května rozhodnou, zda bude prodloužena délka prezidentského období z pěti na sedm let. Pokud bude prezidentský mandát prodloužen, Pierre Nkurunziza, který zastává post hlavy státu už potřetí za sebou, by mohl od roku 2020 stát v čele státu dalších 14 let. Zatím není jasné, zda útok s referendem souvisí.

Politicky motivované násilí vypuklo v tomto malém státě mezi Kongem a Tanzanií v dubnu 2015. Nkurunziza tehdy po dvou obdobích v úřadu oznámil další kandidaturu, přestože ústava více než dva mandáty neumožňovala. Při následných bojích mezi skupinami věrnými prezidentovi a jeho odpůrci podle agentury AFP zahynulo nejméně 1200 lidí. Další tisíce byly nelegálně zadrženy a mučeny a přes 400.000 lidí ze země odešlo.

Související

Děti, ilustrační fotgorafie

Burunďanka, která rodila při vstupním testu, dostala práci

Devětadvacetiletá Burunďanka Emilienne Manigirubuntuová začala vyučovat obchod a ekonomiku na střední škole. Známá je z loňska, kdy přišla na konkurz, ale začala mít porodní bolesti. Stihla odjet do nemocnice, po porodu se vrátit a test dokončit. Její osud sleduje stanice BBC. Žena řekla, že ji potěšila nabídka ministerstva školství vyučovat na střední škole.
Burundi

Ozbrojenci v Kamerunu zabili 22 lidí, tvrdí OSN. Armáda mluví o nešťastné náhodě

Při útoku na vesnici Ntumbo na severozápadě Kamerunu přišlo o život alespoň 22 lidí, nejméně polovinu z nich tvořily děti. S odvoláním na sdělení OSN o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Útok se stal už v pátek a zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Kamerunská armáda agentuře AFP naopak sdělila, že úmrtí byla důsledkem nešťastné náhody. Podle armády lidé zemřeli po výbuchu paliva, jenž nastal při výměně palby mezi bezpečnostními složkami a povstalci.

Více souvisejících

Burundi Násilí

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 50 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy