Volby v Zimbabwe budou i přes bombový útok, prezident unikl smrti o vlásek +VIDEO

Harare - Sobotní bombový útok spáchaný ve městě Bulawayo na mítinku zimbabwského prezidenta Emmersona Mnangagwy.si vyžádal 49 zraněných. Navzdory vážné události nebude v zemi vyhlášen výjimečný stav a prezidentské volby se uskuteční 30. července, jak bylo naplánováno.

Detonace se ozvala ve chvíli, kdy Mnangagwy (75) dokončil projev na předvolebním shromáždění, které se konalo na stadionu druhého největšího města Zimbabwe. I když byl šéf státu blízko místa výbuchu, žádné zranění naštěstí neutrpěl. Na rozdíl od viceprezidentů Constantina Chiwengy a Kemba Mohadiho, kteří však stejně jako jeden z vládních ministrů utrpěli zranění jen lehká.

Policie zatím marně pátrá po pachateli či pachatelích útoku. Prezident "nebude veden touhou po pomstě nebo po odplatě", poznamenal k tomu mluvčí hlavy státu George Charamba. "Dokud se nevyjádří vyšetřovatelé a nepředloží důkazy pro zatčení a souzení, nikomu by neměl být připisován motiv ani vina," dodal.

Mnangagwa loni na podzim vystřídal v prezidentském úřadě dlouholetého autokratického vládce Roberta Mugabeho, který byl po 37 letech u moci přinucen odstoupit armádou. 

Související

Spalničky

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo už 157 lidí

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo 157 lidí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.

Více souvisejících

zimbabwe Emmerson Mnangagwa atentát

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy