Pochod smrti. Alžírsko vyhání na Saharu 13 tisíc uprchlíků, kácejí se mrtví k zemi. I děti

Alžír - Alžírsko opět čelí kritice za nemilosrdný postoj k uprchlíkům. Severoafrická země podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v uplynulých 14 měsících nechala 13.000 migrantů na pospas osudu v Sahaře, a to včetně těhotných žen a dětí.

Běžence severoafrická země poslala zpět do pouště bez jídla vody a přinutila je jít dlouhou cestu zpět pod žhnoucím sluncem, píše agentura AP.

V Nigeru, kam většina z nich míří, šťastlivci kulhají přes opuštěných 15 kilometrů v zemi nikoho k pohraniční vesnici Assamaka. Další bloumají i několik dnů, než je zachrání pracovníci OSN. Neznámý počet migrantů při cestě zemře. Více než dvacet přeživších v rozhovoru s AP uvedlo, že v jejich skupině byli lidé, kteří v Sahaře zkrátka zmizeli.

"Ženy i muži leželi mrtví na zemi... Další zmizeli v poušti, jelikož neznali cestu," uvedla Janet Kamarová, která pochází z Libérie a byla při cestě těhotná. "Každý byl zkrátka sám," dodala s tím, že než je zachránila OSN, ztratila při posledních dvou dnech cesty pojem o čase. "Přišla jsem o syna, o mé dítě," pokračovala. Nebyla jsem jediná, o dítě přišla i další žena, které bylo kolem dvaceti let, dodala.

Migranti v rozhovorech s AP uvedli, že byli v Alžírsku shromažďováni po stovkách. Museli nastoupit do nákladních vozů, kde se tísnili během několikahodinové cesty k takzvanému "bodu nula" v poušti. Tam byli vysazeni a bylo jim ukázáno, kudy dojdou do Nigeru; někdy byla jako donucovací prostředek použita pistole.

Alžírsko přitvrdilo v deportacích migrantů v říjnu loňského roku, zatímco EU začala více tlačit na severoafrické země, aby odmítaly běžence mířící do Evropy.

Mluvčí EU uvedl, že Brusel o počínání Alžírska ví, ale svrchované státy mají možnost migranty vyhostit, pokud je to v souladu s mezinárodním právem. Na rozdíl od Nigeru Alžírsko příspěvky EU, které jsou určeny na pomoc s migrační krizí, nepobírá. Země nicméně v letech 2014 až 2017 podle AP od EU obdržela 111,3 milionu dolarů finanční pomoci.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko uprchlíci Sahara

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy