Svržený Mugabe před volbami útočí na svou stranu, podpořil opozici

Harare - Zimbabwe bude v pondělí volit hlavu. Loni svržený prezident Robert Mugabe (94) dnes oznámil, že nepodpoří kandidáta své domovské vládnoucí strany ZANU-PF.

Mugabeho vystoupení před novináři v předvečer voleb bylo velice nečekané. Několikrát zaútočil na lidi, kteří ho podle něj ilegálně sesadili z prezidentského křesla. Mezi ně počítá i svého nástupce, prozatímního prezidenta Emmersona Mnangagwu.

"Nemůžu hlasovat pro ty, kteří mě trýznili. Nemůžu hlasovat pro ZANU-PF," sdělil Mugabe. Žádného z Mnangagwových protikandidátů přímo nepodpořil, jmenovitě však zmínil hlavního opozičního lídra Nelsona Chamisu a popřál mu hodně štěstí.

O post prezidenta se uchází přes 20 kandidátů. Největšími favority jsou Mnangagwa a Chamisa. Pokud žádný z kandidátů nezíská přes polovinu všech platných hlasů, uskuteční se 8. září druhé kolo.

Související

Harare, Zimbabwe

Diktátor Mugabe vyháněl bělochy z farem, pozemky jim nyní mají být vráceny

Vláda v africkém Zimbabwe dnes oznámila, že bělošští farmáři, jimž byla v době pozemkové reformy v letech 2000 až 2001 zabavena půda, mohou požádat o její vrácení. V případech, kdy to nebude možné, budou nabídnuty náhradní pozemky. Reformy, při nichž byli běloši vyhnáni ze svých farem, provedla vláda někdejšího prezidenta Roberta Mugabeho, která tak vyvolala velkou ekonomickou krizi.

Více souvisejících

Robert Mugabe zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy