Kdo bude prezidentem Zimbabwe? Napětí po volbách roste, vláda a opozice se už hádají

Harare - Zimbabwané v pondělí volili nového prezidenta a zároveň poslance, o funkci hlavy státu se ucházelo 23 kandidátů. Opoziční Hnutí pro demokratickou změnu tvrdí, že její kandidát Nelson Chamisa v pondělních prezidentských volbách zvítězil, ale vládní strana ZANU-PF úmyslně zdržuje zveřejnění výsledků, aby je mohla zfalšovat ve prospěch úřadujícího prezidenta a svého kandidáta Emmersona Mnangagwy.

Ve volbách byli hlavními favority Mnangagwa (75) a opoziční lídr Chamisa (40). Do čela země tak nastoupí po více než 30 letech někdo jiný než autokratický prezident Robert Mugabe.

Vláda pohrozila opozici neupřesněnými kroky, pokud bude prohlašovat, že její kandidát zvítězil, ještě než budou zveřejněny oficiální výsledky. "Jsem si jistý, že nikdo nechce pohrdat zákony a riskovat, že skončí ve vězení," citovala agentura AFP ministra vnitra Oberta Mpofu.

Účast přesáhla 70 procent a na průběh voleb dohlíželi mezinárodní pozorovatelé. Pokud žádný kandidát nezíská více než polovinu hlasů, bude se osmého září konat druhé kolo.

Kromě volební komise provádí sčítání hlasů také několik občanských sdružení. Výsledky ale nesmějí zveřejnit, dokud tak neučiní komise. Podle zdroje v jednom ze sdružení je příliš brzy na odhadování vítěze, jelikož si oba kandidáti vedli dobře. V metropoli Harare nicméně podle některých předběžných výsledků vede opoziční vůdce Chamisa. Analytici ale očekávají, že se mu prezident vyrovná v zemědělských oblastech, kde se vládní strana těší velké podpoře.

Mugabe zemi vládl 37 let a jeho vláda byla poznamenána korupcí, diplomatickou izolací a způsobila hlubokou krizi v zemi, jež měla dříve slibné hospodářské vyhlídky.

Související

Spalničky

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo už 157 lidí

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo 157 lidí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.

Více souvisejících

zimbabwe Emmerson Mnangagwa Nelson Chamisa (Zimbabwe)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy