Prezident a vůdce opozice v Zimbabwe krotí napětí, z metropole je město duchů

Harare - V zimbabwské metropoli se ve středu armáda střetla se stoupenci opozice, kteří viní vládu ze snahy manipulovat s výsledky pondělních prezidentských voleb. Úřadující prezident Emmerson Mnangagwa dnes jednal s vůdcem opozice Nelsonem Chamisem o zmírnění napětí.

Výsledky prezidentských voleb oznámí volební komise po desáté večer, informovala agentura Reuters. Chamisa se ovšem již prohlásil za vítěze. Podle opozičního lídra prezident Mnangagwa ví, že prohrál, protože v opačném případě by už byly výsledky známé. Chamisa dodal, že konkrétní čísla prozradit nemůže, neboť by tím porušil zákon. "Máme důkazy... Až vám (volební komise) začne předkládat fikci, my vám předložíme fakta," prohlásil. Své stoupence zároveň vyzval, aby v očekávání "masivního vítězství" zůstali v klidu.

BBC dnes zimbabwskou metropoli Harare přirovnala k městu duchů, situaci v ulicích sleduje policie i armáda. Ta podle svědků nařídila centrum města vyklidit a lidem přikázala, aby zůstali doma a nevycházeli. Úřady to ale popřely. Vláda dnes ovšem varovala, že pouliční protesty tolerovat nebude.

Policie mimo jiné obsadila ulice kolem sídla opoziční strany Hnutí pro demokratickou změnu (MDC). Zpravodaj BBC následně na twitteru s odvoláním na místní právníky specializující se na ochranu lidských práv uvedl, že strážci zákona zatkli desítku osob, které našli při prohlídce budovy. Dalších 20 lidí prý v tu chvíli zůstávalo uvnitř.

"Musíme jít příkladem a ukázat Zimbabwanům, že mír je nejdůležitější," napsal dnes Mnangagwa na svém twitteru, kde také vyzval k nezávislému vyšetřování smrti tří demonstrantů. 

Zimbabwané v pondělí kromě prezidenta volili také poslance i členy místních zastupitelstev. Podle výsledků parlamentních voleb, které volební komise dnes potvrdila, získala vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe-Vlastenecká fronta (ZANU-PF) ve 210členném parlamentu 145 křesel. Zajistila si tak dvoutřetinovou většinu potřebnou k prosazení ústavních změn. Výsledky prezidentských voleb prý úřad oznámí velmi brzy.

Související

Spalničky

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo už 157 lidí

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo 157 lidí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.

Více souvisejících

zimbabwe Emmerson Mnangagwa Nelson Chamisa (Zimbabwe)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 38 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy