Mnangagwa složil přísahu a stal se prezidentem Zimbabwe. Čeká ho nelehký úkol

Harare - Emmerson Mnangagwa (75) dnes složil přísahu, oficiálně se tak stal prezidentem Zimbabwe. Výsledek nedávných voleb zpochybnil opoziční kandidát Nelson Chamisa, který žádal nové hlasování. Ústavní soud ale jeho stížnost zamítl.

Ceremonii na stadionu sledovaly tisíce Zimbwabwanů a rovněž někteří zahraniční vůdce jako například jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa či Paul Kagame z Rwandy.

Mnangagwu čeká nelehký úkol, musí spojit národ, který byl hlasováním rozdělen, a zároveň znovu postavit na nohy neustále se zhoršující ekonomiku země, shodují se experti.

"Vyzývám nás k tomu, abychom společně pracovali na rozvoji naší vlasti. To, co nás spojuje, je silnější, než co by nás mohlo rozdělit," řekl Mnangagwa ve své inaugurační řeči. Potvrdil své předvolební sliby, ve kterých hovořil o oživení těžce poničené zimbabwské ekonomiky. Opětovně pak vyzval k nezávislému vyšetření "politováníhodného a nepřijatelného" zásahu armády po volbách, při kterém zemřelo šest lidí. 

Mnangagwa zvítězil v prezidentských volbách a parlamentní volby, které se konaly ve stejný den, vyhrála Mnangagwova strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Vítěz voleb získal od voličů 2,46 milionu hlasů (50,8 procenta), zatímco pro Chamisu podle komise hlasovalo 2,15 milionu voličů (44,3 procenta).

Šlo o první volby v Zimbabwe po loňském sesazení Roberta Mugabeho, který zemi vládl od konce roku 1987. Mugabe odstoupil na nátlak armády a znovu už nekandidoval. Ve vedení země ho přechodně do prezidentských voleb nahradil Mnangagwa, který zemi slíbil demokracii. I ze zahraničí ale zaznívají obavy, zda tento slib dodrží.

Související

Harare, Zimbabwe

Zimbabwe se bouří proti sankcím EU a USA, do ulic vyšly tisíce lidí

Tisíce lidí dnes vyšly do ulic v zimbabwském hlavním městě Harare, aby vyjádřili podporu vládě a nespokojenost se sankcemi, které na tuto africkou zemi uvalily Spojené státy a Evropská unie. Sankce podle demonstrantů ničí místní hospodářství, opozice však zastává názor, že se vláda snaží demonstracemi odpoutat pozornost od vlastní neschopnosti vyvést zemi z hospodářské krize, napsal zpravodajský server BBC.

Více souvisejících

Emmerson Mnangagwa zimbabwe Nelson Chamisa (Zimbabwe)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy