První dáma USA v pevnosti pro otroky. Prošla dveřmi, z nichž nebylo návratu +VIDEO

Manželka amerického prezidenta Melania Trumpová dnes v Ghaně navštívila pevnost Cape Coast, která v minulosti sloužila k obchodování s otroky. Prošla přitom i takzvanými "dveřmi, z nichž nebylo návratu", jimiž procházeli otroci před naloděním, napsala agentura AP. Trumpová je na své první velké zahraniční cestě bez doprovodu manžela Donalda Trumpa. Kromě Ghany navštíví i Malawi, Keňu a Egypt.

Svou dnešní návštěvu první dáma Spojených států později označila za "důležitou připomínku doby, na kterou by se nemělo zapomínat". Jak dodala, vidět podobnou pevnost pro ni bylo "velmi emotivní".

Američtí představitelé se v pevnosti Cape Coast zastavili během svých cest již v minulosti. Tehdejší americký prezident Barack Obama sem vzal svou rodinu v červenci roku 2009. Památku rovněž navštívili američtí zákonodárci.

Ještě předtím, než zamířila do pevnosti, zúčastnila se Trumpová v nedalekém paláci tradiční ceremonie. Na ní jí místní kmenový vůdce udělil povolení Cape Coast navštívit.

Trumpová dosud jako první dáma USA podnikla samostatně pouze jednu zahraniční cestu. Loni v září navštívila na jeden den Toronto, kde se připojila k britskému princi Harrymu, který tam pořádal charitativní soutěž Invictus Games invalidních válečných veteránů.

Bývalé první dámy USA Hillary Clintonová, Laura Bushová a Michelle Obamová rovněž v době, kdy byli jejich manželé prezidenty, podnikly cesty do Afriky bez jejich doprovodu, připomněla agentura AP.

Prezident Trump od loňského nástupu do funkce Afriku ještě nenavštívil. Na lednové schůzce se senátory v Bílém domě ale podle uniklých informací prohlásil, že neví, proč do Ameriky mohou přicházet lidé z kdejaké díry v Africe či Karibiku. Podle médií k tomu použil vulgarismus "shithole country". Následně použití tohoto výrazu popřel. Jeho výrok vyvolal v Africe pobouření a cesta Trumpové má pomoci ránu vyvolanou prezidentovým prohlášením zacelit, soudí BBC.

Související

Melania Trumpová (foto: Toglenn)

Melania Trumpová se ve videu rozloučila s rolí první dámy

Melania Trumpová se krátce před koncem prezidentského mandátu svého chotě rozloučila s Američany a shrnula své působení první dámy. Ve videu Američany vyzvala, aby se věnovali svým vášním a pamatovali si, že násilí není nikdy řešením. V proslovu se první dáma zmínila o svém manželovi pouze jednou, upozornila dnes agentura AFP.

Více souvisejících

Melania Trumpová Ghana otroctví afrika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy