Znásilňování v prestižní charitě? Aféra se znovu prošetří. Desítky obětí, útočník měl AIDS

Liberijská vláda začala vyšetřovat americkou charitativní organizaci More Than Me (Víc než já) kvůli obviněním, že jeden z jejích místních zaměstnanců znásilňoval dívky v péči skupiny. S odvoláním na ministerstvo informací to dnes uvedla agentura AP. Organizace má za úkol pomáhat a vzdělávat dívky především ze slumů v části metropole Monrovii.

V roce 2014 byl zaměstnanec Macintosh Johnson obviněn ze znásilnění několika dívek. Při čekání na proces o dva roky později ve vězení podlehl onemocnění AIDS.

Podle zprávy, kterou minulý týden zveřejnily nezisková novinářská společnost ProPublica a časopis Time zneužil Johnson desítky dívek. Zaměstnanci charity i její zakladatelka Katie Meylerová navíc o znásilněních věděli a nenahlásili je úřadům, uvedli autoři zprávy. Policie proto případ znovu prošetří.

Meylerová v pondělí oznámila, že na svůj post dočasně rezignuje. Vedení charity zároveň popřelo informace, že o činech vědělo. Organizace v zemi i nadále provozuje 19 škol a vyučuje zhruba 4000 studentů.

Charita More Than Me získala od americké vlády na své působení v Libérii bezmála 600.000 dolarů (přes 13 milionů Kč). Práci Meylerové ocenila i řada osobnostní, mimo jiné americká herečka, moderátorka a filantropka Oprah Winfreyová či zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Do Bílého domu ji pozval i někdejší americký prezident Barack Obama.

Související

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.
Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

Více souvisejících

Znásilnění libérie More Than Me (neziskovka) uprchlíci

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy