Kamerun ve velkém zatýká novináře, šíří prý falešné zprávy

Novináři, kteří v Kamerunu dokumentují boje mezi anglofonními separatisty a frankofonní většinovou vládou, končí v poslední době stále časti za mřížemi. Podle amerického listu The Washington Post (WP) je úřady viní z šíření falešných zpráv. Podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) je Kamerun po Eritreji druhou zemí v subsaharské Africe, kde žurnalisté nejčastěji končí za mřížemi.

Na začátku prosince skončilo ve vazbě sedm novinářů, čtyři z nich čelí obvinění z šíření falešných zpráv, ostatní pak z dalších činů včetně zpronevěry a pomluvy. Dva redaktory úřady později propustily.

Kamerunské zákony zakazují zveřejňovat informace, u nichž autor není schopen dokázat, že jsou pravdivé. Podle obhájců médií se vláda novou vlnou obvinění snaží potlačit informace o rostoucí krizi v zemi. Vládní činitelé však tvrdí, že úmyslně šířené nepravdivé zprávy zkreslují a rozdmýchávají konflikt v anglofonních regionech.

Podle africké koordinátorky CPJ Angely Quintalové se v Kamerunu a na dalších místech světa termín falešné zprávy (fake news) využívá ve snaze démonizovat novináře.

Ve dvou anglicky mluvících regionech na západě Kamerunu žije asi šestina ze zhruba 22 milionů obyvatel této africké země. Regiony si dlouho stěžují na politickou a ekonomickou diskriminaci ze strany francouzsky mluvící většiny. Hlavní separatistická skupina Ambazonian Defence Force (ADF) chce v oblasti vytvořit nezávislý stát Ambazonie.

Při střetech mezi separatisty a vládními bezpečnostními složkami zahynulo v uplynulém roce nejméně 400 civilistů, tvrdí organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Své domovy kvůli násilí opustily stovky tisíc lidí, uvedla OSN.

Ochránci lidských práv viní z násilí obě strany. Separatisté podle nich útočí na státní bezpečnostní složky, ale i na školy a další instituce. Armádu pak viní z vypalování vesnic nebo zabíjení civilistů.

Související

Kamerun

V Kamerunu při granátovém útoku zemřelo nejméně 15 lidí

Neznámí ozbrojenci dnes při granátovém útoku na severu Kamerunu zabili nejméně 15 lidí a zranili několik dalších. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura Reuters. Útok se připisuje skupině islámských radikálů Boko Haram, jež působí v Nigérii i v okolních státech. Policie původně hovořila o 13 obětech.

Více souvisejících

kamerun Věznice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy