V Somálsku popravili člena Šabábu. Loni zosnoval krvavé útoky, zahynulo 26 lidí

V Somálsku dnes popravili člena islamistické skupiny Šabáb, který stál za bombovými útoky z loňského roku. V Mogadišu při nich tehdy zahynulo 26 lidí a dalších téměř 40 jich utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prokuraturu somálského vojenského soudu.

Abdikadir Abukar byl shledán vinným ze zosnování útoku na hotel, při kterém přišlo o život deset lidí, z výbuchu poblíž ministerstva sportu, který zabil devět osob, a rovněž z umístění výbušniny v automobilu, která nedaleko italské restaurace v somálské metropoli loni usmrtila sedm lidí.

Alshabab serial bomber excuted by firing squad....Abduqadir Abukar Shair was found guilty of conducting pre-bombing and delivering explosive-laden vehicles.....he is said to be behind the March 13 2017 car bomb attack that killed 10 ppl at Weheliye Hotel #Mogadishu #Somalia pic.twitter.com/ueX6qJeq1b

— Mohamed Qadar (@MohamedQadar90) 24. prosince 2018

Šabáb, který se hlásí k teroristické síti Al-Káida, své útoky na vládní cíle zahájil v roce 2007. V jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Nyní stále kontroluje velké oblasti v zemi zejména na venkově, podle CNN má pod kontrolou asi třetinu území Somálska, nicméně operuje i v jiných zemích ve východní Africe. Jeho lidé v regionu pozabíjeli tisíce obyvatel.

Do boje proti Šabábu se zapojila po boku somálské armády a jednotek Africké unie také armáda Spojených států. Letos provedla na cíle Šabábu na 50 náletů. V USA je skupina na seznamu teroristických organizací.

Zatím poslední dvojitý bombový útok, který měl Šabáb na svědomí, se odehrál minulou sobotu. Při explozích v Mogadišu zahynulo 26 lidí, uvedla agentura AP s odvoláním na policejní a nemocniční zdroje. Počet obětí narostl, protože svým zraněním podlehlo několik obětí sebevražedného útoku u vchodu do prezidentského paláce. Mezi mrtvými je sedm vojáků, kteří doprovázeli jednoho z vládních představitelů přes kontrolní stanoviště do paláce. Další menší bomba explodovala nedaleko věznice.

Související

Mogadišo

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele teroristické skupiny Šabáb

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele islamistické teroristické skupiny Šabáb Abdullahiho Nadira, a to při operaci provedené ve spolupráci s mezinárodními partnery. O sobotní operaci v neděli informovala somálská vláda, uvedla dnes agentura Reuters. Ve středním Somálsku dnes při dvou pumových útocích zahynulo podle somálské státní tiskové agentury nejméně 20 lidí.

Více souvisejících

Al-Šabáb Terorismus v Somálsku Somálsko popravy

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy