Nigerijští islamisté opět udeřili. Do rukou jim padla armádní základna

Islamističtí povstalci podle agentury AP obsadili důležitou vojenskou základnu ve městě Baga na severovýchodě Nigérie. Radikálové stupňují útoky na vládní cíle před nadcházejícími prezidentskými volbami, v nichž je bezpečnost jedním z hlavních témat.

Nigerijská armáda v prohlášení uvedla, že povstalci ve středu zaútočili na vojenskou základnu ve městě Baga ve státě Borno ležícím na severovýchodě země poblíž Čadského jezera. Základna hostí také Mnohonárodní operační skupinu (MNJTF) složenou kromě Nigérie také z armád Nigeru, Čadu a Kamerunu. Jejím úkolem je bojovat proti povstalcům z islamistické organizace Boko Haram.

Podle AP armáda nad základnou ztratila kontrolu a marně se ji snažila dobýt zpět. Podle armádního činitele zodpovědného za průběh operací se na místě stále bojuje. Boje se ale již chýlí ke konci, tvrdil tento činitel.

Místní obyvatelé podle agentury Reuters uvedli, že během střetů bylo zabito alespoň deset lidí. Osm mrtvých údajně na sobě mělo vojenskou uniformu.

Město Baga bylo v roce 2015 svědkem masového vraždění, které spáchali bojovníci z Boko Haram. Zemřely tehdy stovky, možná i tisíce, lidí a zničena byla většina města. Boko Haram tehdy ovládala na severovýchodě Nigérie území o velikosti Belgie, později však byla zatlačena zpět.

Útok je zatím posledním z řady úderů na armádní základny na severovýchodě země. Bezpečnostní politika prezidenta Muhammadua Buhariho, který se v únorových volbách bude snažit o znovuzvolení, se stala tématem předvolební kampaně. Buhariho političtí protivníci po nejnovějším útoku hlasitě kritizovali schopnost Buhariho čelit pokračujícímu povstání islamistů.

Povstání organizace Boko Haram, které Buhari slíbil zlikvidovat, když se v roce 2015 ujal úřadu, má za cíl vytvořit islámský stát na severovýchodě Nigérii. Během něj zahynulo na 30.000 lidí a přibližně 2,7 milionu muselo uprchnout ze svých domovů. Frakce této organizace, Islámský stát v západní Africe (ISWA), se od Boko Haram odštěpila v roce 2016 a podle bezpečnostních expertů je nyní tato skupina silnější než organizace, z níž původně vzešla.

Podle dvou armádních zdrojů agentury Reuters, které hovořily pod podmínkou anonymity, útok na město Baga provedl právě ISWA. V listopadu bojovníci ISWA zabili asi 100 vládních vojáků při útoku na základnu ve městě Metele ležící asi 60 kilometrů od Bagy.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie Boko Haram Armáda válka

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy