Vlna zatýkání v Keni: V souvislosti s útokem v Nairobi zadržely úřady 11 lidí

Keňské úřady zatkly v souvislosti s vyšetřováním úterního útoku hnutí Šabáb na hotelový komplex v Nairobi už 11 lidí. Podle keňského ministra se oproti obdobnému útoku na nákupní centrum z roku 2013 reakce policejních složek zlepšila. Islamisté ale nynějším útokem ukázali, že přes tlak Spojených států a některých afrických zemí jsou stále schopni zasazovat nepříteli citelné údery, informovala dnes agentura AP.

Policie dnes zatkla devět osob v souvislosti s útokem na luxusní hotel DusitD2, dva lidé byli vzati do vazby již ve středu. Podezřelí "jsou vyslýcháni ohledně své specifické role při teroristickém útoku", řekl nejmenovaný policejní důstojník.

Útok islamistů si vyžádal životy 20 civilistů, jednoho policisty a pěti útočníků. Dalších 28 lidí bylo se zraněními převezeno do nemocnice. Podle Červeného kříže bylo mezitím nalezeno všech 100 dříve pohřešovaných osob. Keňští pyrotechnici dnes objevili a bezpečně zneškodnili nálož, kterou na místě zanechali útočníci.

Před soudem se dnes objevil kanadský občan Guleid Abdihakim a další čtyři osoby podezřelé z napomáhání atentátníkům při provedení útoku. Vyšetřováni jsou v souvislosti s terorismem. Podle AP na ně soudce uvalil 30denní vazbu. Mezi údajnými komplici jsou i dva taxikáři a agent mobilní peněžní služby. Prokuratura uvedla, že pronásleduje i další podezřelé v Keni i mimo ni.

"Vyšetřování této záležitosti je spletité a mezinárodní, a bude proto potřeba dostatek času a zdrojů k rozkrytí celého zločineckého syndikátu," řekl šéf prokurátorů Noordin Haji. Dodal, že ustavil tým prokurátorů, kteří mají zajistit, že vyšetřování bude "úzkostlivě pečlivé a co nejrychlejší".

Keňská vláda uvedla, že rychlou policejní reakci na útok umožnila řada opatření přijatých po podobném útoku na nákupní centrum Westgate Mall v roce 2013, při němž zahynulo 67 lidí. Policii tehdy trvalo celé hodiny, než byla schopna proti útočníkům zakročit, oficiální informace byly podávány zřídka a navzájem si protiřečily. Oproti situaci před více než pěti lety byl nynější útok "daleko lépe zvládnutý", řekl ministr informací Joseph Mucheru. "Rychlost, reakce a ukončení této události byly svižnou záležitostí."

Podle keňského deníku The Standard však stále není jasné, jak se útočníkům podařilo nepozorovaně propašovat svou výzbroj přes četné silniční kontroly až na místo činu.

Podle agentury AP hnutí Šabáb ukázalo, že navzdory obrovskému tlaku Spojených států i armád Somálska a Africké unie je stále schopno zasadit nepříteli tvrdý úder a pomstít se Keni za to, že do Somálska vyslala svá vojska, která proti němu bojují. Nynější útok v keňském hlavním městě měl rovněž způsobit co největší škody pro image Keni coby stabilní a bezpečné země pro turisty. Cestovní ruch je pro zemi významným zdrojem příjmů.

Související

Mogadišo

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele teroristické skupiny Šabáb

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele islamistické teroristické skupiny Šabáb Abdullahiho Nadira, a to při operaci provedené ve spolupráci s mezinárodními partnery. O sobotní operaci v neděli informovala somálská vláda, uvedla dnes agentura Reuters. Ve středním Somálsku dnes při dvou pumových útocích zahynulo podle somálské státní tiskové agentury nejméně 20 lidí.

Více souvisejících

Al-Šabáb Keňa Teroristické útoky v Keni Islamistické hnutí Šabáb Nairobi Terorismus

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Víkendové počasí: Teplejší bude neděle, vyplývá z předpovědi

Přes dvacet stupňů vyšplhají nejvyšší teploty během nadcházejícího víkendu. Teplejším z volných dní bude neděle, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima o víkendu překročí dvacítku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy