Při útocích islamistů v Nigérii zahynulo přes 100 vojáků, tisíce civilistů na útěku

Ozbrojené islamistické skupiny na severovýchodě Nigérie zabily od 26. prosince více než 100 vládních vojáků. Bezmála 30.000 lidí muselo před násilnostmi uprchnout. S odkazem na zprávu humanitárních organizací působících v regionu o tom dnes informovala agentura Reuters.

Útoky se zintenzivnily v posledních týdnech a donutily tisíce lidí uprchnout do bezpečnějších oblastí v Nigérii i sousedním Čadu, uvádí zpráva. Vlna násilí nastala v době blížících se parlamentních a prezidentských voleb plánovaných na 16. února.

Bezpečnostní politika současného prezidenta Muhammadua Buhariho, který se bude snažit o znovuzvolení, se stala tématem předvolební kampaně. Útoky provádí nejčastěji frakce islamistické skupiny Boko Haram, která spolupracuje s teroristickou organizací Islámský stát.

Zpráva humanitárních organizací vedených Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvádí, že "útoky na nigerijskou armádu si vyžádaly životy více než 100 vládních vojáků a podle dostupných informací ozbrojenci získali obrovské množství zbraní".

Zpráva dále uvádí, že z oblasti kolem měst Baga a Kawa na severovýchodě Nigérie uprchlo od 26. prosince 6352 lidí do Čadu a asi 20.000 do jiných oblastí v rámci Nigérie.

Minulý měsíc obsadila organizace Islámský stát v západní Africe (ISWA), která se oddělila od Boko Haram v roce 2016, město Baga, kde kromě nigerijské armády mají základnu také mnohonárodní jednotky. Armáda později město dobyla zpět.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie Terorismus v Nigérii Boko Haram UNHCR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy