Stabilita, bezpečí a lidská práva musí jít ruku v ruce, řekl Macron v Egyptě

Stabilita a bezpečnost nemohou být odděleny od lidských práv. Svému egyptskému protějšku to dnes během návštěvy Káhiry řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Jak poznamenala agentura Reuters, Macron se ocitl pod tlakem nevládních organizací, které mu vyčítají jeho "měkký" postoj - v roce 2017 totiž uvedl, že nebude prezidenta Abdal Fattáha Sísího poučovat o právech.

"Stabilita a trvalý mír jdou ruku v ruce s respektem k osobní důstojnosti a s právním státem. Hledání stability nelze oddělit od otázky lidských práv," prohlásil francouzský prezident na společné tiskové konferenci se Sísím. "Věci se od roku 2017 neubíraly tím správným směrem - blogeři a novináři jsou ve vězení a pověst Egypta kvůli tomu trpí," dodal.

Jak Macron rovněž uvedl, při setkání se Sísím zmínil i případy konkrétních prodemokratických aktivistů a také hovořil o některých ze stovek internetových stránek, které režim zablokoval. Zmínil také prekérní situaci, ve které se nacházejí egyptské nevládní organizace. Se zástupci občanské společnosti se má francouzský vůdce setkat v úterý.

Podle Sísího vedli oba vůdci "pozitivní dialog". Zopakoval ale, že Egypt čelí mnohem větším výzvám, než jsou lidská práva - jde například o poskytování zdravotní péče, bydlení a bezpečnosti pro narůstající populaci asi 100 milionů obyvatel. Jak dodal, práva je potřeba chápat v kontextu regionálního turbulentního dění a boje proti terorismu. "Nejsme jako Evropa, ani jako Spojené státy, jsme země a oblast, která má své specifické vlastnosti," uvedl Sísí. "Egypt nedělá pokrok díky blogerům. Dělá pokrok díky práci, úsilí a vytrvalosti svých synů," prohlásil.

Egyptský prezident v reakci na jeho slova novinářům řekl, že práva je potřeba chápat v kontextu regionálního turbulentního dění a boje proti terorismu. "Nejsme jako Evropa, ani Spojené státy, jsme země a oblast, která má své specifické vlastnosti," uvedl Sísí. "Egypt nedělá pokroky díky blogerům. Dělá pokroky díky práci, úsilí a vytrvalosti svých synů," dodal.

Současný prezident Abdal Fattáh Sísí je v úřadu od roku 2014, loni byl zvolen podruhé. V roce 2013 svrhl během vojenského převratu prvního demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, někdejšího člena radikálního Muslimského bratrstva. Bývalý generál Sísí je znám důrazem na bezpečnost a vládne pevnou rukou. V egyptských věznicích je zadržováno mnoho jeho kritiků z řad islamistů, ale i demokratů. Sísí a jeho stoupenci argumentují, že tvrdá opatření jsou potřeba kvůli stabilizaci Egypta po bouřlivých událostech, které následovaly po povstání v roce 2011.

V rozhovoru z letošního ledna egyptský prezident popřel, že by v zemi měli nějaké politické vězně. Organizace na ochranu lidských práv přitom odhadují, že jich může být až 60.000. Podle francouzských představitelů je Egypt strategickým partnerem, pokud jde o prosazování stability a bezpečnosti v regionu, mimo jiné v Libyi, což patří mezi hlavní agendu Macronovy zahraniční politiky.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Emmanuel Macron Egypt afrika Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy